« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Pučka svečanost mladoga vina

U Kastvu je jučer bila 'Bela nedeja', pučka svečanost mladoga vina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Željko Šop, CROPIX)
Više o

Bela nedeja

,

svečanost grožđa

,

Kastav

Svečanost se održava svake prve nedjelje u listopadu gotovo neprekinuto stoljećima, a spominje se još u Statutu grada Kastva iz godine 1400. Mlado vino od sorte grožđa belice prvi se put iznosi iz podruma i nudi na štandovima u staroj srednjovjekovnoj jezgri Kastva. Uz vino, nudi se poljoprivredno oruđe i alat te potrepštine za kućanstvo.

Sajam na kojem su se nudili takvi proizvodi od davnina je privlačio trgovce i kupce i iz udaljenih krajeva. Tu su proizvođači i prodavači iz Slovenije, Istre i Kvarnera nudili bačve, kotlove, alat, tekstilne proizvode, vunu, lan i stoku.

Danas je ta ponuda smanjena na nekoliko štandova, ali sajam prate suvremeni sadržaji. Poslijepodne i navečer na nekoliko mjesta u Kastvu održao se zabavni programi uz živu glazbu i bogatu ugostiteljsku ponudu.

"Bela nedeja" i dalje privlači na desetke tisuća posjetitelja, zbog čega se i promet na prilaznim cestama posebno regulira. U ponedjeljak, dan nakon "Bele nedeje", drugi je dan sajma - "Beli pundejak", kada svečanost i završava. (hina/metro-portal)

06.10.2008. 09:58:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh