« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
MA DA?

Psiha je jača od tijela - placebo radi uvijek!

Ranije provedena istraživanja mozga magnetnom rezonancijom pokazala su da se placebo učinak stvara i kad je riječ o bolovima, iako je zapravo "sve u glavi"

Pilulice šećera također mogu izliječiti...
Pilulice šećera također mogu izliječiti... (DeviantArt)
Više o

zdravlje

,

liječenje

,

učinkovitost

,

placebo

U zdravom tijelu zdrav duh, kaže ona stara, no pokazalo se da vrijedi i jedna prilično neočekivana - u bolesnom tijelu zdrav duh. Naime, novo je istraživanje pokazalo da bez obzira na to uzima li pacijent placebo ili pravi lijek, njegov će učinak u oba slučaj biti djelotvoran.

Podsjetili su da je placebo efekt samo učinak dobre vijesti, a ako je ona povezana s liječenjem, učinak je bolji i korisniji. Riječ je nastala od latinske riječi placere (ugađati, sviđati se). Dakle, placebo doslovce znači "ugodit ću", a obratno, nocebo znači "naškodit ću".

Zna se da su liječnici stoljećima propisivali tablete šećera pacijentima kojima nisu mogli pomoći. 

Znanstvenici s američkog Harvarda i s njemačkog sveučilišta Basel, propisali su grupi osoba s blažim opeklinama korištenje kreme, pri čemu je samo nekima kazano da je krema placebo.

Nakon što su kremu nanijeli na opekline, članovi obiju grupa kazali su kako osjećaju korist od nje, unatoč tomu što u kremi nije bilo ljekovitih sastojaka. 

Istraživanje je provedeno na 160 pacijenata s blažim opeklinama u dobi između 18 i 65 godina.  Dobrovoljci su potom podijeljeni u tri grupe: prva je bila kontrolna i nije joj bio namijenjen nikakav oblik liječenja, drugoj je kazano da će dobiti kremu koja će blagotvorno djelovati na opeklinu na način da će koža blago utrnuti, a trećoj je otkriveno da u kremi nema ljekovitih supstancija. 

Znanstvenici su članovima treće grupe u potpunosti objasnili značenje placebo učinka, kazavši im i to da se takvi lijekovi često koriste kako bi ublažili simptome bola, astme, čak i depresije. 

Nakon što su opekline svim pacijentima premazane kremom, od njih se očekivalo da odgovore kako je ona djelovala. Pripadnici svih triju grupa odgovorili su da je krema djelovala smirujuće i ublažujuće. 

Ranije provedena istraživanja mozga magnetnom rezonancijom pokazala su da se placebo učinak stvara i kad je riječ o bolovima, iako je zapravo "sve u glavi". 

Kod osoba koje vjeruju da će im lažno liječenje ublažiti bol evidentirana je smanjena aktivnost u dijelovima mozga uključenih u osjećaj boli, ustanovili su znanstvenici s Princetona. 

Placebo može biti u tolikoj mjeri snažan da znanstvenici u svoje studije moraju uključiti i skupine koje dobivaju placebo kako bi bili sigurni da novi lijek djeluje. 

Oko 30 posto pacijenata nakon uzimanja placebo tablete ili placebo injekcije osjeća se bolje. Dakle, iako je učinak psihološke prirode, on je vrlo stvaran, ističu znanstvenici.

05.10.2017. 09:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh