« Život
objavljeno prije 9 godina i 3 mjeseca
HE HE

Psi lako prepoznaju lažljivce

Istraživanje je pokazalo da čovjekov najbolji prijatelj brzo shvati kojoj osobi ne treba vjerovati i katkad je počne sasvim ignorirati

Ni psima ne možete lagati unedogled
Ni psima ne možete lagati unedogled (Arhiva)
Više o

psi

,

inteligencija

,

laganje

Psi su inteligntne životinje, oko toga nema previše dilema, no ipak ima onih koje ljudi od milja zovu bedastima jer se, kao, ne snalaze baš najbolje. Takvima vole bacati loptice i grane, zamahujući kao da će baciti, a psi trče i traže ... ali samo par puta. Jer, tvrde znanstvenici, prepoznaju da im netko laže ....

Nisu istraživači prvi put otkrili snagu pseće intuicije. Jedna druga studija nedavno je ustanovila kako psi znaju razliku između radosna i ljutita čovjekova izraza lica i znaju se ponašati u skladu s njima, čak i ako ograničeno razumiju osjećaje iza tih izraza. Sad je studija objavljena u časopisu Animal Cognition detaljno objasnila kako psi znaju i kad netko laže.

Da bi to provjerili, istraživači pod vodstvom Akike Takaoke sa sveučilišta u japanskome gradu Kyotu 34 su psa ispitivali u tri kruga. U prvome krugu uzbuđeno su pokazali psima gdje je skrivena hrana i tako stekli pseće povjerenje. No u drugome krugu isti ispitivači lagali su psima jer su pokazali praznu posudu.

U trećem krugu ispitivači su ponovno pokazali posudu s hranom, ali psi više nisu reagirali što upućuje na određenu razinu nepovjerenja ili barem zbunjenosti u svezi sa značenjem pokazivanja.

Kako bi točno otkrili što je, istraživači su doveli novog ispitivača kojega psi nisu poznavali. Ta nova osoba uzbuđeno je pokazala na posudu s hranom i psi su ponovno dobro reagirali.

"Pseća socijalna inteligencija razvijenija je nego što smo mislili", rekao je Takaoka za BBC News i dodao da je ta socijalna inteligencija "selektivno evoluirala tijekom psećeg dugog života s čovjekom". To objašnjava i zašto su psi toliko spremni povjerovati isprve. Za razliku od divljih pasa, domaći psi dijelom se oslanjaju na čovjeka i od njega dobivaju informacije o okolišu. Oni traže dosljednost u tome informiranju i ako se svijet pokaže nepouzdanim, mogu postati preplašeni ili agresivni.

To objašnjava i zašto psi čiji su vlasnici nedosljedni ili ih "zafrkavaju", često imaju poremećaj ponašanja. Zato istraživači poručuju: budite iskreni sa psom i sigurno će vam uzvratiti odanošću i ljubavlju.

22.02.2015. 18:02:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh