« Ekosfera
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
PAMETNA IDEJA

Pseći izmet kao izvor energije

Gradska mjerodavna tijela iz predgrađa Phoenixa raspravljaju o planu napajnja uličnih lampi energijom dobivenom iz psećeg izmeta

Psi u parku
Psi u parku (Deviantart)
Više o

psi

,

pseći izmet

,

energija

,

metan

Službena gradska tijela iz jednog predgrađa Phoenixa razmatraju plan iskorištavanja psećeg izmeta iz lokalnih parkova radi stvaranja energije. Gradsko vijeće u Gilbertu će sljedećega mjeseca odlučiti je li prihvatljivo da studenti Državnog sveučilišta Arizona krenu s dizajniranjem i usavršavanjem takozvanog „probavljača psećeg izmeta" koji oslobađa metan, piše Arizona Republic.

Dobiveni plin bi se u početku iskorištavao za rad uličnih svjetiljki, a kasnije bi mu se uporaba proširila, ali zasad još nije konkretno određeno na što.

Vlasnici pasa bi pokupili pseći izmet u biorazgradivu vrećicu, bacili je u stroj i pokrenuli ga nakon čega bi započeo proces obrade.

Profesor Kiril Hristovski sa spomenutog sveučilišta, koji bi nadgledao rad studenata, nkazao je da bi stroj obrađivao fekalne tvari i izdvajao metan koristeći se suncem kojega u Arizoni ima na pretek.

„Principi anaerobne digestije su isti", kazao je profesor, „Mi ćemo pred studente postaviti izazov osmišljavanja inovativnih rješenja koja su jedinstvena." Zasad nema govora o tome hoće li se tehnologija, u slučaju da se pokaže uspješnom,  proširiti i na druge gradove SAD-a ili svijeta.

08.07.2011. 13:51:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh