Pržena hrana ima loš utjecaj na zdravlje srca
Česta konzumacija pržene hrane je u istraživanju provedenom na Harvardu povezana s većim rizikom za zatajenje srca
Pržena hrana redovito je na meti stručnjaka za prehrana i liječnika, a stvar je u tome da uzrokuje veći rizika za zatajenje srca, poremećaj kod kojeg srce gubi sposobnost djelotvornog pumpanja krvi, čime ne uspijeva zadovoljiti potrebe organizma.
Prema novim nalazima, ispitanici koji su prženu hranu jeli 1-3 puta tjedno su imali prosječno 18% veći rizik za zatajenje srca.
Sudionici istraživanja kojima je pržena hrana na jelovniku bila 4-6 puta tjedno su imali 25% veći rizik, a oni koji su prženu hranu jeli najmanje 7 puta tjedno čak 68% veći rizik.
Konzumacija ovakve hrane je bila povezana s većim unosom kalorija, što može dovesti do pretilosti, hipertenzije, povišene koncentracije kolesterola u krvi i bolesti srca.
Novi komentar