« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Prvo suđenje za ratne zločine u Guantanamu

Optuženi je bivši vozač Osame bin Ladena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AFP)
Više o

Osama bin Laden

,

suđenje

,

Guantanamo

,

Salim Ahmed Hamdan

Prvo suđenje za ratne zločine u Guantanamu na Kubi, zatvoru kojega su SAD osnovale prije šest i pol godina u okviru rata protiv terorizma, počet će u ponedjeljak protiv bivšeg vozača Osame Bin Ladena, Salima Ahmeda Hamdana.

Taj državljanin Jemena, bivši vozač i tjelohranitelj Osame bin Ladena u Afganistanu, mogao bi dobiti kaznu doživotnog zatvora ukoliko ga sud proglasi krivim za planiranje i pružanje materijalne potpore terorističkim akcijama.

U Guantanamu, zatvoru osnovanom u siječnju 2002. godine za osumnjičene za terorizam nakon napada na SAD 11. rujna 2001., trenutačno se nalazi oko 265 zatočenika, od koji je 80 predviđeno za suđenje.

Zatvor Guantanamo često je meta kritika zbog vijesti da se u njemu zatvorenici muče, zlostavljaju, da im je onemogućen pristup svjedocima, zapisima i drugim dokazima, te da su im općenito uskraćena prava koja im kao ratnim zarobljenicima pripadaju po Ženevskim konvencijama.

Hamdan je na saslušanju pred početak sudskog procesa rekao da je u zatvoru, između ostaloga, bio zlostavljan, da su mu prijetili smrću i lišavali ga sna pred ispitivanje.  (HINA/METRO)

20.07.2008. 22:22:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh