« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
ČILE

Prvi rudari izašli ispod zemlje

VIDEO - Čileanski rudari nakon 69 dana života u podzemlju izlaze van

Spašavanje rudara u Čileu
Spašavanje rudara u Čileu (YouTube)
Više o

spašavanje

,

Čile

,

nesreća

,

rudari

Prvi od 33 čilenska rudara koji su proveli 68 dana zarobljeni na dubini od 700 metara pod zemljom, izvučen je na površinu 10-ak minuta iza ponoći po lokalnom vremenu, u 5.10 sati po srednjoeuropskom.

Florencio Antonio Avalos Silva, 31-godišnji drugi predradnik skupine rudara, prvi je izvučen na površinu u posebno izrađenoj kapsuli Phoenix 2. On je određen kao prvi koji će izaći na površinu zato što je procijenjeno da pripada u skupinu "okretnih", kakvi će biti i rudari koji će neposredno nakon njega izlaziti na površinu.

Spasilačke službe podijelile su 33 rudara u tri skupine - "okretne", snažne" i "slabe", pr i čemu će "okretni" izaći prvi, nakon njih će ići "slabi", a "snažni" će biti posljednja skupina koja će napustiti rudnik.

U zvuk rudarske sirene, pljesak spasilaca i okupljenih članova obitelji te najviših čilenskih dužnosnika, Avalos je pohitao u zagrljaj supruge i svoje dvoje djece. U zagrljaj ga je dočekao i čileanski predsjedenik Sebastian Pinera, koji prati spašavanje rudara.

Florencio Avalos, prvi rudar u povijesti koji je živ spašen iz urušenog rudnika nakon toliko vremena, upućen je na medicinski pregled. Operacija spašavanja nastavlja se spuštanjem drugog spasioca u evakuacijskoj kapsuli.

U utorak navečer po čileanskom vremenu pred izlazom na kojem se trebaju pojaviti spašeni rudari postavljen je golemi pano prekriven čileanskom zastavom, koji onemogućuje novinarima, njih više od 500 koji prate operaciju spašavanja, izravni pogled na izašle rudare.

Operaciji izvlačenja nazoče i čileanski predsjednik Sebastian Pinera i bolivijski predsjednik Evo Morales, budući da je jedan od 33 rudara Bolivijac, a poruku u kojoj moli za njih poslao je i američki predsjednik Barack Obama.

"Iako operacija izvlačenja još nije završena i preostaje još mnogo teškog rada, molimo da Božjom milosti rudari uspiju sigurno izaći i ubrzo se vratiti obiteljima", stoji u Obaminoj izjavi.

Drugi rudar na površini

Mario Sepulveda, drugi od 33 rudara koji su od 5. kolovoza bili zatočeni u čileanskom rudniku na 700 metara dubine, izvučen je živ i zdrav na površinu u srijedu u 6.10, sat vremena nakon kolege Florencija Avalosa, a operacija spašavanja ostalih rudara nastavlja se. Sepulveda je bio jako dobro raspoložen, šaleći se preko audio veze sa spasiocima i prije nego što je došao na površinu, požurujući ih riječima "Idemo, idemo, idemo!".

Izletjevši iz uske kapsule, odmah je zagrlio suprugu i čileanskog predsjednika Sebastiana Pineru, koji osobno prati operaciju spašavanja, te se rukovao s osobljem koje rukuje postrojenjem za spašavanje rudara.

Dovikujući se s okolnim promatračima i mašući rukama, opravdao je reputaciju koju je stekao tijekom zatočeništva u rudniku kao živahnog komentatora i dinamične osobe koja je moderirala video snimke života rudara pod zemljom. Potom je, smijući se glasno, pokazao komade kamenja koje je ponio sa sobom s dna rudnika kao suvenire, vičući "Živio Čile".(hina/metro-portal)

Sam uspon kapsule prolazom dugim 622 metra, koji je izbušen u samo 33 dana, traje 15-ak minuta, ali će zbog priprema za svakiu vožnju trebati oko sat vremena za izvlačenje svakog rudara.


13.10.2010. 06:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh