« Hi-tech
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Prvi privatni let na ISS odgođen za tjedan dana

Tvrtka poznata i kao SpaceX bit će prva privatna kompanija koja će letjeti na ISS, 100 milijarda dolara vrijednu postaju u Zemljinoj orbiti

Fotografija vijesti
Više o

Međunarodna svemirska postaja

,

ISS

,

SpaceX

Zbog potrebe za dodatnim testiranjima tvrtka Space Exploration Technologies na tjedan je dana odgodila prvi pokusni let na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), prenosi Hina.

"Odgađamo lansiranje za otprilike tjedan dana kako bismo napravili dodatna testiranja softwarea za pristajanje letjelice Dragon na ISS. Novi datum ovisi o koordinaciji s NASA-om", rekao je Musk na svom Twitteru.

Tvrtka poznata i kao SpaceX bit će prva privatna kompanija koja će letjeti na ISS, 100 milijarda dolara vrijednu postaju u Zemljinoj orbiti koju su zajednički izgradili SAD, Rusija, Japan, Kanada i europske zemlje.

Nakon umirovljenja flote američkih raketoplana prošle godine, NASA se nada da će privatne tvrtke poput SpaceX-a i Orbital Sciences Corpa preuzeti transport astronauta i tereta na stanicu koja kruži oko Zemlje na visini od 386 km.

Lansiranje rakete Falcon 9 i kapsule Dragon tvrtke SpaceX u pokusnu misiju na ISS bilo je predviđeno za 30. travnja, ali je odgođeno za oko tjedan dana kako bi se inženjerima dalo dodatno vrijeme za testiranje softwarea koji je namijenjen za pristajanje kapsule uz ISS, rekao je Musk.

Tvrtka je uspješno testirala Dragon u prosincu 2010.

24.04.2012. 12:30:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh