« Seks
objavljeno prije 5 godina i 1 mjesec
STVARNO?

Prvi poljubac - važniji i od prvog seksa

Na usnicama su živčani završeci koje ljubljene stimulira, što dovodi do aktivacije dodatnih osjetila poput mirisa

Prvi poljubac radi čuda
Prvi poljubac radi čuda (Arhiva)
Više o

prvi poljubac

,

ljubljenje

Ljubljenje je početak svake veze, a iako se mnogi (na žalost) ne sjećaju prvog seksa, prvi poljubac pamte... a znate li zašto?

Odgovor je jednostavan - ljubljenje je instinktivno i cilj mu je oslobađanje kemikalija u tijelu zbog kojih se osjećamo dobro. Na usnicama su živčani završeci koje ljubljene stimulira, što dovodi do aktivacije dodatnih osjetila poput mirisa.

Stoga, nije loše znati što se sve događa kad prvi puta poljubite nekoga... pa evo još par stvari koje sigurno niste znali da se zbivaju u vašem tijelu tijekom prvog poljupca:

Adrenalin - kad prvi put poljubite nekoga, tijelo će ispustiti prasak adrenalina koji povećava brzinu otkucaja srca, povećava energiju i pokrene brže kolanje krvi. To su sve dobre stvari.

Kemija - tijelo ne proizvodi samo adrenalin i oksitocin. Justin Lehmiller, profesor psihologije s Harvarda, izjavio je za The Expondent da, kada se poljubimo, naš mozak postaje 'preplavljen' dopaminom, koji je ključan za normalno funkcioniranje organizma.

Pomaže u borbi protiv kolesterola - ljubljenje može imati pozitivan utjecaj na razinu lipida u krvi. Istraživači su u Western Journal of Communication utvrdili da romantično ljubljenje zapravo smanjuje serumski kolesterol i povećava ukupno zadovoljstvo vezom. 

Slina - vjerojatno nikad niste pomislili da slina ima neki utjecaj na odabir partnera, ali moguće da je upravo ona 'krivac' za njega ili nju. Neuredni poljupci naporno rade na procjeni je li osoba koju se ljubi potencijalni partner, prema istraživanju koje je provelo Sveučilište Oxford. Navodno, kemijski sastav sline pomaže vašem tijelu da odluči da li osoba koju ljubite, može imati 'jake' i izdržljive potomke.

15.03.2018. 21:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh