« Ekosfera
objavljeno prije 6 godina i 4 mjeseca
DOĐITE

Prvi Mali Food Hub

Bit će svega - zdrava nabavka, mali razgovori o planiranju sretnog vrta, male radnje sijanja i razmjena sjemenja

Dođite i družite se!
Dođite i družite se! (Arhiva)
Više o

Mali Food Hub

,

Travel & Technology Hub

Rado biste na svom balkonu ili u vrtu uzgajali vlastitu zdravu hranu, a ne znate kako početi? Nemate puno iskustva s vrtlarenjem i želite znati na što sve trebate pripaziti? Zanima vas što sve pomaže biljkama da sretnije rastu?

Prvo izdanje programa Malog Food Huba bit će održano u petak 26. siječnja u Travel&Technology HUB-u Gacka16, a uključivat će Mali plac i razmjenu sjemenja od 16 do 20 sati te Male razgovore i radnje od 18 do 19 sati. Razgovarat će se o planiranju sretnog vrta i aktivnostima sijanja u kući, a u sklopu prvih zajedničkih radnji sijat će se peruanska jagoda, proljetna salata, grašak, bob, blitva, mrkva i celer. Sudionici će dobiti male priručnike s uputama i savjetima za sijanje u kući te zaduženja za brigu oko posijanih biljaka sve do njihovog presađivanja na gredice u Hub-ovom malom gradskom vrtu.

Iako je vlastito iskustvo najvažnije, u počecima je iznimno dragocijena pomoć iskusnih vrtlara i vrtlarica. Ponekad je riječ o savjetima koji zlata vrijede, a Mali Food Hub svoj program posvećuje upravo tome. Tako će vam, na ovom prvom izdanju, redoviti izlagači Malog placa i proizvođači lokalne organske hrane Slatko moje zeleno i Svijet O'Bilja odati male tajne za sretan vrt. Naučit će vas kako planirati vrt i prva sijanja, pokazati kako izraditi skicu i složiti raspored povrća u povrtnjaku te otkriti kada se sije i sadi određeno bilje. Dobrodošli su iskusni i neiskusni vrtlari svih uzrasta.

Također, bit će organizirana i razmjena autohtonog sjemenja s ciljem očuvanja bioraznolikosti i usmjeravanja pažnje na važnost izvora hrane. Uglavnom je riječ o starim, ponekad i zaboravljenim sortama sjemenja iz organskog uzgoja, a razmjena je namijenjena početnicima, vrtlarima hobistima i OPG-ovcima. Također, na mjesto budućeg vrta bit će posađena i tri stabla starih sorti voćaka - višnje, jabuke i vinogradarske breskve, koje će ujedno simbolički i obilježiti novu suradnju.

"Travel&Technology HUB Gacka16 vjeruje u bolji svijet koji gradimo kroz uzajamnost, dijeljenje, proaktivnost i osobni rast. Kao bitan faktor našeg djelovanja ističemo zdrav život i s njime povezane navike i aktivnosti: kretanje i prehranu. Putovanje kao najintenzivniji i nama najdraži oblik kretanja, upotpunjuje nas i čini sretnijima. U Malom placu prepoznali smo slične vrijednosti i poglede te im otvaramo vrata našeg doma Gacka16. Iz želje za jos kvalitetnijim i ispunjenijim životom svakog pojedinca, stvaramo priliku za novo povezivanje - Mali Food Hub." - izjavio je Anđelko Ćalušić, inicijator Travel&Technology HUB-a Gacka16.

Sudjelovanje je besplatno, uz poželjnu prijavu za Male razgovore i radnje na e-mail info@mali-plac.org. Prijave se primaju do četvrtka 25. siječnja do kraja dana.

 •••

Mali Food Hub novo je mjesto povezivanja različitih food tema: od urbanih vrtova i organskog uzgoja do dizajna i fotografije hrane. Riječ je o najnovijem projektu već dobro poznate mobilne tržnice lokalne organske hrane Mali plac / Little Market, pokrenutom u suradnji s Travel & Technology Hubom Gacka16.

Jednom mjesečno Mali Food Hub pružat će, uz zdravu nabavku, praktične savjete te pokazivati primjere dobre prakse iz prve ruke. Na raspolaganju za Male razgovore, ovisno o aktualnoj temi, stajat će iskusni vrtlari, dizajneri vrtova, permakulturisti, kuhari, nutricionisti, stilisti i fotografi. Svi zainteresirani moći će im prenijeti svoja iskustva, postaviti pitanja, zatražiti savjete, otkriti njihove male tajne te zajedno s njima analizirati primjere i sudjelovati u raznim radionicama. Među temama koje slijede izdvajaju se: razmjena sjemenja, biljna prehrana, lokalni i organski uzgoj, permakultura, stiliziranje i fotografiranje hrane, urbani vrtovi, food dizajn, dizajn vrtova, samoniklo bilje, kompostiranje, samoodrživost i očuvanje biološke raznolikosti.

23.01.2018. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh