« Ekosfera
objavljeno prije 3 godine
WOW!

Prvi danski zeleni otok

Danska elektroenergetska tvrtka Orsted planira udružiti snage s domaćim mirovinskim fondom ATP i natjecati se za projekt financiranja i gradnje prvog energetskog otoka u Sjevernom moru koji je najavila vlada u Kopenhagenu

Sjajna ideja
Sjajna ideja (Arhiva)
Više o

Danska

,

zeleni otok

Umjetni otok proizvodit će i skladištiti zelenu struju koja bi mogla napajati tri milijuna europskih kućanstava.

Danski parlament odobrio je projekt u veljači ove godine.

"Energetski otok u Sjevernom moru bit će kamen temeljac za iskorištavanje danskih resursa vjetra na moru, koji mogu značajno pridonijeti zelenoj tranziciji Danske i Europe i otvoriti tisuće radnih mjesta u Danskoj", naveo je Orsted u priopćenju.

Kompanija očekuje da će natječaj za 'zeleni' otok, koji će biti u većinskom vlasništvu danske države, biti objavljen sljedeće godine, a izvođač odabran u 2023. godini, rekao je glasnogovornik.

Uvjeti natječaja još se izrađuju.

Otok će se graditi 80 kilometara od zapadne obale Danske, u početnoj će etapi biti površine 18 nogometnih igrališta i trebao bi primiti prve stanovnike negdje 2033. godine.

Bit će povezan sa stotinama vjetroelektrana na moru, opskrbljivat će strujom kućanstva i paralelno isporučivati 'zeleni' vodik brodarima, aviokompanijama i logističkim tvrtkama.

Zajedno s okolnim vjetroelektranama imat će početnu snagu od tri gigavata, a stajat će oko 210 milijardi danskih kruna (33,87 milijardi dolara).

Orsted je najveći svjetski graditelj vjetroelektrana na moru, s gotovo četvrtinom udjela u instaliranim svjetskim kapacitetima. ATP pak spada među najveće europske mirovinske fondove, s ukupnom vrijednošću imovine povjerene na upravljanje od 960 milijardi kruna.

23.04.2021. 13:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh