« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
GAUTRAIN

Prvi afrički brzi vlak bit će gotov do Mundijala

POGLEDAJTE GALERIJU - Cjelokupna linija (80 km, od čega 15 pod zemljom) bit će dovršena tek polovicom 2011.

(Gautrain)
Više o

SP 2010.

,

Južna Afrika

,

Bitke prekretnice hrvatske povijesti

,

Hrvoje Kekez

Gautrain, prvi regionalni brzi vlak u Africi, bit će inauguriran 8. lipnja u Johannesburgu, tri dana prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva, objavili su njegovi konstruktori na prezentaciji za novinare u petak.

Dionica koja će povezivati međunarodnu zračnu luku OR Tambo i poslovnu četvrt Sandton "bit će otvorena 8. lipnja, tri tjedna prije prvotno predviđenog roka", izjavio je Christian Gazaignes, glavni direktor konstruktora Bouygues.

Francuska tvrtka dio je međunarodnog konzorcija s Kanađaninom Bombardierom i dvojicom južnoafričkih partnera, zadužena za to divovsko gradilište otvoreno 2006.

Projekt Gautrain (prema imenu pokrajine Gauteng u kojoj se nalaze Johannesburg i Pretoria) namijenjen je povezivanju administrativnog i ekonomskog središta zemlje vlakom velike brzine, koji može doseći 160 km/h.

Cjelokupna linija (80 km, od čega 15 pod zemljom) bit će dovršena tek polovicom 2011.

Za 100 randa (približno 10 eura) inozemni posjetitelji Mundijala moći će linijom dugom 15 km, od čega pet pod zemljom, za manje od četvrt sata doputovali iz zračne luke u Sandton, gdje se nalaze brojni hoteli.

Cijeli projekt brze željeznice koji stoji 25 milijardi randa (2,5 milijardi eura) trebao bi biti okosnica buduće mreže javnog prometa i rasteretiti cestovni čvor Pretoria-Johannesburg.(hina/metro-portal)

07.05.2010. 12:25:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh