« Hi-tech
objavljeno prije 7 godina i 2 mjeseca
NAJAVE

Prve nove značajke Android O inačice sustava

Google je ponudio developerima kroz službene stranice prvo rano izdanje nove Android O verzije sustava, a nagađa se da će nositi naziv Oreo

Sve što donosi Android O
Sve što donosi Android O (Screenshot)
Više o

Google

,

aplikacije

,

Android O

,

Android Oreo

Velika nadogradnja Android O - operativnog sustava uvjetno nazvanog Android 8.0, bit će sa svim novitetima predstavljena na Google I / O 2017 konferenciji zakazanoj za 17. svibnja.

U međuvremenu Google je ponudio developerima kroz službene stranice prvo rano izdanje nove Android O verzije sustava. Kako se široko nagađa možda će nositi naziv Oreo. Nove značajke uključuju:

Slika u slici ili PIP funkcija, odnosno reprodukcija videa u malom prozoru iznad bilo koje aplikacije. Procjenjuje se da način rada bi mogao biti funkcionalan kao za Google Android TV platformu. Developeri će imati nekoliko alata na raspolaganju: postavljanje prilagođenih interakcija (reprodukcija / pauza), navodeći omjer itd. Inače ovu značajku ima iOS.

Ograničenje pozadinske aktivnosti aplikacija za uštedu energije s dodatnim ograničenjima koje aplikacije i što mogu raditi u pozadini u tri glavna područja (usluge, ažuriranja i implicitna emisija). To je opet, nešto što iOS ima neko vrijeme.

Pametan odabir teksta integriran s Google pomoćnikom: Na primjer, kopirate li telefonski broj koji vidite na nekoj web stranici automatski će se omogućiti da koristite značajku pretraživanja kako bi dobili dodatne informacije vezanu uz taj broj. To je brži i praktičniji način nego kopiranje i potom lijepljenje između aplikacija.

Poboljšan API za kvalitetu zvuka koji ima bolju usklađenost s postojećim kamerama i mikrofonima te za Bluetooth slušalice visoko kvalitetni audio kodec.

Adaptivne ikone aplikacija: Kao što ime sugerira, ikone aplikacija bi se mogle dinamički mijenjati na početnim zaslonima. Na primjer, ikona aplikacije kalendara mijenjala bi se tako da pokazuje točan datum na dnevnoj bazi. Ništa nije manje važna niti opcija da budu dizajnom prilagodljive određenim uređajima i korisničkim sučeljima. Pojednostavljeno,  prilagodljive ikone će omogućiti programerima da integriraju svoje ikone aplikacija s postojećim korisničkim sučeljem u jednom uređaju. Također trebao bi bit pokazan broj nepročitanih obavijesti na razini sustava za bilo koju aplikaciju.    

Android O uvodi niz drugih značajnih mogućnosti, uključujući i širokog raspon boja za aplikacije, poboljšanu tipkovnice,  navigaciju i još mnogo toga.

Android O - Developer Preview verzija može se pokrenuti samo na Nexus 5X, Nexus 6P, Pixel, Pixel XL i pixel C modelima, a inčaca se instalira ručno nakon preuzimanja na službenim web stranicama.

Google ne sugerira kada bi konačna verzija Android O mogla biti spremna, ali to se obično događa na jesen.

Piše: Sanja Ledinek
23.03.2017. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh