« Život
objavljeno prije 1 mjesec i 11 dana
ŠMRC...

Prva ljubav stvarno se pamti zauvijek

U mnogim slučajevima, dogode se prije nego što se logički dijelovi mozga potpuno razviju i dok hormoni u tijelu divljaju...

Ne možemo je zaboraviti
Ne možemo je zaboraviti (Arhiva)
Više o

prva ljubav

Prva ljubav je vječna, pamti se zauvijek... koliko ste to puta čuli u životu? I da, istina je - kad se prvi put zaljubite, osjećaji su izuzetno intenzivni i sasvim novi. Prema stručnjacima za veze, to je razlog zašto su prve ljubavi nezaboravne.

"Prve ljubavi su najčešće vrlo jake emocionalne povezanosti. U mnogim slučajevima, dogode se prije nego što se logički dijelovi mozga potpuno razviju i dok hormoni u tijelu divljaju. To stvara gotovo pretjeranu emotivnu vezu kroz otpuštanje kemikalije oksitocina, istog spoja koji veže majke i djecu", otkrio je David Bennett, savjetnik i stručnjak za veze za Bustle.

Oksitocin je poznat i kao hormon ljubavi. Pomaže povezati ljude, potiče nas da se otvaramo drugima i smanjuje bilo kakvu želju za odvajanjem.

"Prve ljubavi su jednostavne, ali snažne", dodaje Bennet, a psihijatrica Amy Ricke tvrdi da mozak pamti.

Naime, kad se zaljubimo prvi put, niz spojeva poput dopamina, oksitocina i serotonina 'preplave' mozak. Ove kemikalije uzrokuju da se osjećamo dobro, uzrokuju euforiju.

"Upravo zato su prve ljubavi iskustva koja u mozgu ostaju potpuno svježa. Često ih je jednostavno nemoguće zaboraviti zbog onoga što takva sjećanja bude u nama", objasnila je Ricke. 

Osim toga, prva ljubav uvelike utječe na sve naše ostale veze, tvrde psiholozi. Naime, prvi put učimo kako se želimo osjećati i na koji način nas netko želi. Čak i nakon prekida učimo što znači imati slomljeno srce.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da prva ljubav ne mora biti ona najbolja i najdublja ljubav.

07.12.2019. 20:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh