« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci

Prva godina tržišne prevlasti laptopa

U Hrvatskoj će se 2008. prodati više prijenosnih računala
U Hrvatskoj će se 2008. prodati više prijenosnih računala
Više o

laptop

,

računala

Nastavi li se sadašnji trend u prodaji osobnih računala, u 2008. godini prvi put će se u Hrvatskoj prodati više prijenosnih računala od stolnih.

Trenutačno izjednačenje

Prema pisanju Privrednog vjesnika,  na domaćem tržištu još se uvijek traži više stolnih nego prijenosnih računala, iako se taj odnos gotovo sasvim približio polovičnim udjelima.
Analitička kuća IDC Adriatics procijenila je da je u četvrtom kvartalu na hrvatskom tržištu isporučeno ukupno  103.730 osobnih računala, što je za 28 posto više nego u istom razdoblju 2006. godine. Kada se od tog broja  izdvoje prijenosna računala,  na godišnjoj razini povećanje prodaje procjenjuje se na 33 posto, a kod stolnih 25 posto.

Osim u maloprodaji, najveći dio prijenosnika isporučuje se putem natječaja u sektorima telekomunikacija i komunalnih službi, a stolna računala najviše se prodaju u sektoru školstva, bankarstva i državne administracije.

Stolna računala u stagnaciji- Analitička kuća IDC Adriatics procijenila je da će ove godine prodaja prijenosnih računala porasti za 33 posto, a stolnih za 25 posto.
- Udio prijenosnih računala u prodaji je već sada dosegao 49 posto, a i dalje je u neprekidnom rastu.

Stolna računala su i dalje najprodavanija s ukupnim tržišnim udjelom od 51 posto, no njihov udio pokazuje trend opadanja. S druge strane, prijenosna računala bilježe neprekidan porast prodaje, pa je njihov udio dosegao 49 posto. Preostalih dva posto hrvatskog tržišta osobnih računala u posljednjem kvartalu 2007. godine zauzeli su x86 poslužitelji.

Sve u svemu, može se reći kako domaće tržište stolnih računala stagnira već godinama, s iznimkom 2005., kada je zabilježen porast od 26 posto.

Regionalna paralela

Uspoređujući Hrvatsku s ostalim zemljama regije, moglo bi se reći da je naša zemlja po ovom pitanju zlatna sredina, a posljednjih godina prodaja osobnih računala doživjela je brojne oscilacije.  

Srbija drži uvjerljivo prvo mjesto s rastom od 52 posto, a u Sloveniji je tržište povećano za manje od 20 posto.  U sve tri zemlje zajedno u tom je razdoblju isporučeno ukupno 291.157 osobnih računala ili 34 posto više nego u posljednjem kvartalu 2006. godine.
Ponovno, u sve tri zemlje najdinamičniji segment PC tržišta bio je segment prijenosnika čiji je rast bio znatno viši od povećanja ukupnog tržišta.  (METRO)

16.03.2008. 22:26:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh