« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
IDE PREMA AZIJI

Prstenasta pomrčina sunca zahvatila središte i istok Afrike

Potpuna pomrčina Sunca je predviđena za 1. srpnja ove godine i bit će gotovo potpuna iznad Južnog Pacifika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

pomrčina Sunca

,

prstenasta pomrčina

Djelomična pomrčina Sunca u petak ujutro je zahvatila središte i istok Afrike, nakon čega će se proširiti u Indijski ocean, prema Indiji i Kini.

Pomrčina je vidljiva na zapadu Srednjoafričke Republike i jugozapadu Čada. U Keniji je vedro nebo omogućilo nomadima Masaia u Olte Tefi, 50 km južno od Nairobija da u potpunosti prate kako Mjesec prekriva Sunce.

Sunce je najbliže Zemlji u siječnju i Mjesec je trenutačno predaleko i premalen je da bi ga u potpunosti pokrio. Do pomrčine Sunca dolazi kad Mjesec prolazi između Zemlje i Sunca, te djelomično ili potpuno prekriva Sunce.

Ovu pomrčinu će zadnji pratiti stanovnici jugoistočne Azije. Ona će trajati 3 sata i 45 minuta, a pokrit će područje od 12.900 kilometara, priopćila je NASA.

Prstenasta pomrčina nad Indijskim oceanom će biti maksimalna i trajat će 11 minuta i 8 sekundi. Tako duga pomrčina će se ponoviti tek za više od tisuću godina, 23. prosinca 3.043. godine, navodi NASA na svojoj internetskoj stranici.

Potpuna pomrčina Sunca je predviđena za 1. srpnja ove godine i bit će gotovo potpuna iznad Južnog Pacifika. (hina/metro-portal)

15.01.2010. 08:12:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh