« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
NEOVISNO O USKOKU

Provest će se odvjetnička istraga u slučaju Mravak

Mrakav se nije bavio šutnjom već istinom, rekao je na ispitivanju u USKOK-u odvjetnik Šerić

(Boris Kovacev / CROPIX )
Više o

USKOK

,

HEP

,

Anto Nobilo

,

Ivan Mravak

,

afera HEP

Obrana bivšeg direktora HEP-a Ivana Mravka najavila je da će, neovisno o USKOK-u, provesti tzv. odvjetničku istragu o navodnim malverzacijama s prodajom električne energije u kojoj će ispitati svjedoke koje nije predložilo tužiteljstvo.

"Svakako ćemo pozvati svoje svjedoke, no još je prerano govoriti o imenima", kazao je odvjetnik Branko Šerić. Dodao je da se prije utvrđivanja svoje liste svjedoka mora uskladiti s kolegama koji brane ostale osumnjičenike u slučaju HEP.

Upravo je odvjetnik Anto Nobilo, koji u tom slučaju brani bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca, najavio da će zatražiti svjedočenja članova užeg kabineta vlade. Takvu je odluku donio nakon što mu je Polančec rekao da se o svemu što USKOK istražuje u HEP-u raspravljalo na užem vladinom kabinetu.

Nakon što je s Polančecom i bivšim čelnikom šibenskoga TLM-a Ivanom Koštanom osumnjičen da je HEP oštetio za 600 milijuna kuna zbog čega je završio u istražnom zatvoru, USKOK je prije dva dana protiv Mravka pokrenuo i istragu zbog sumnje da je struju po znatno nižoj cijeni prodavao dvjema tvrtkama u sastavu koncerna DIOKI.

USKOK još uvijek nije potvrdio da je riječ o DIOKI-u, no predstavnci te tvrtke izvijestili su medije da su istražitelji još krajem srpnja s ovlaštenim osobama razgovarali o kupnji električne energije. No, u DIOKI-ju tvrde da ni na koji način nisu oštetili HEP jer su popusti na cijene uobičajeni za velike potrošače.

Istina, a ne šutnja

Mravkov odvjetnik Šerić kazao je da se na jučerašnjem višesatnom ispitivanju u USKOK-u bivši direktor HEP-a nije branio šutnjom već istinom. U sjedište USKOK-a u Gajevoj ulici Mravak je doveden iz zatvora u Remetincu gdje je vraćen nakon saslušanja.

Dan ranije iskaz je u USKOK-u dao i suosumnjičeni direktor HEP-ovog društva "Opskrba" Ivan Mrljak koji je, kako se neslužbeno doznaje, iznio opsežnu obranu, nakon čega je pušten da se brani sa slobode.

Iako u USKOK-u navode da su se Mravak i Mrljak udružili s više osoba iz "dvaju dioničarskih društava" kako bi HEP oštetili za 6,3 milijuna kuna, nema službene potvrde je li osumnjičen i netko od direktora tih tvrtaka.(hina/metro-portal)

20.08.2010. 14:26:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh