« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
strah od irana

Proturaketni štit ipak u Poljskoj?

Novi sustav bit će još učinkovitiji od prethodnog koji je najavljivao Bush

(Wikipedia)
Više o

George W. Bush

,

Barack Obama

,

Donald Tusk

,

proturaketni štit

,

Joe Biden

Poljska je spremna sudjelovati u razvoju novog sustava proturaketne obrane koji je prošli mjesec predstavio Washington, rekao je poljski premijer Donald Tusk u srijedu nakon razgovora s američkim potpredsjednikom Joeom Bidenom.

Američki predsjednik Barack Obama odustao je od planova o postavljanju proturaketnog štita koje je prihvatila prethodna američka administracija predsjednika Georgea W. Busha. Prema tim planovima, kojima se protivila Rusija, u Češkoj i Poljskoj trebali su se rasporediti dijelovi proturaketnog štita koji bi štitili Europu od mogućih napada balističkim projektilima iz Irana.

Novi Obamini planovi predviđaju prvo postavljanje presretača na moru, a zatim i razvoj sustava na kopnu. Prema tim planovima, na poljskom bi se teritoriju nalazili presretači tipa SM-3 namijenjeni rušenju projektila kratkog i srednjeg dometa.

"Poljska smatra da je ovaj proturaketni projekt zanimljiv i važan, i spremna je, na odgovarajućoj razini, sudjelovati u njemu", rekao je Tusk na zajedničkoj konferenciji za tisak.

Biden, koji se nalazi na europskoj turneji, naglasio je da će novi sustav biti učinkovitiji i da će pokriti puno veći dio europskog teritorija nego Bushov sustav.

"Pozdravljam premijerovo stajalište prema kojem je Poljska spremna prihvatiti elemente proturaketne obrane", rekao je Biden. (hina/metro-portal)

21.10.2009. 15:44:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh