« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
HILLARY LOBIRA:

Proturaketni štit donijet će veću sigurnost Europi

Američka državna tajnica iznijela je viziju Europe kao samo jedne, Europe partnera SAD-a i Europe koja uključuje Rusiju

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

NATO

,

Rusija

,

proturaketni štit

,

Europa

Sigurnost Europe "oslonac je američke vanjske politike", potvrdila je u petak državna tajnica SAD-a Hillary Clinton u govoru u kojemu je željela umiriti Rusiju i pozvati NATO da se pripremi za "nove prijetnje".

Clinton je iznijela "središnja načela" Washingtona za oživljavanje Atlantskog saveza nekoliko mjeseci nakon reintegracije Francuske u zapovjedne strukture saveza.

Državna je tajnica ponovila da se SAD protivi neovisnosti dviju gruzijskih pokrajina, Abhazije i Južne Osetije, u ime "suvereniteta i teritorijalnog integriteta država" kao "temeljnog" načela.

No, Washington "ne kani stvarati podjele među susjedima i partnerima", rekla je Clinton u govoru koji je održala u Vojnoj školi u Parizu pred diplomatima i stručnjacima. "Europa je samo jedna", rekla je, "Europa, partner Sjedinjenih Država i Europa koja uključuje Rusiju".

Rekavši da će sporna proturaketna obrana "donijeti veću sigurnost kontinentu", Clinton je dodala da će se "ta sigurnost moći protegnuti i na Rusiju, odluči li Rusija surađivati s nama".

No, prije nego što obuhvati rusku ponudu novoga sporazuma o europskoj sigurnost koja će izazvati "dug i složen proces", Clinton je ocijenila da se cilj "nedjeljive sigurnosti" kontinenta može doseći "u kontekstu postojećih institucija, OESS-a i NATO-a".

NATO se mora razviti tako da se može suočiti s prijetnjama 21. stoljeća kao što su "nuklearni terorizam, kiberterorizam, klimatske promjene" te mreže organiziranoga kriminala koji se bavi "trgovinom oružjem, drogom i ljudima".

Prije predavanja Clinton se sastala s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem o nizu tema, uključujući i mogućnost nametanja sankcija Iranu zbog njegova nuklearnog programa. (hina/metro-portal)

29.01.2010. 19:18:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh