« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
PRESUDA POLANČECU

Put u pakao ne može se opravdati dobrim namjerama

Obrazlažući nepravomoćnu presudu od godine i tri mjeseca zatvora bivšem potpredsjedniku vlade, sudac Ivan Turudić ustvrdio je da je ova odluka od iznimne važnosti

Damir Polančec
Damir Polančec (CROPIX)
Više o

Damir Polančec

,

presuda

,

Bienne

Odulka niame pokazuje, kako tvrdi sudac Tudurić ,da se nikakvo protupravno ponašanje ne može opravdati političkom odlukom. Polančec je, naime, u svojoj obrani kazao da nije počinio ništa protuzakonito jer je isplatom pola milijuna kuna za nepotrebnu stručnu studiju vukovarskom odvjetniku Petru Miletiću radio u interesu države i na poticaj bivšeg premijera Ive Sanadera koji je tražio rješavanje "važnog političkog pitanja sa što manje novca".

"Činjenica je da ste na taj način htjeli steći političke poene jer ste izvršavali nalog predsjednika vlade, no to nije bitno za utvrđivanje krivnje", kazao je Turudić, pojašnjavajući da Polančec upravo u provođenju političke odluke nije poštovao zakon. "Iz ovog se slučaja vidi kako se u Hrvatskoj donose odluke. Dva političara se sastanu i dogovore, a pravo i procedura pritom su potpuno zanemareni", ustvrdio je sudac.

Kazao je i da je tijekom suđenja nedvojbeno i nesporno dokazano sve za što je USKOK teretio Polančeca i njegova suoptuženika Miletića koji je nepravomoćno osuđen na godinu dana zatvora i dvije godine zabrane rada u odvjetništvu. Obojica će, osim toga, solidarno državi morati vratiti 500 tisuća kuna, za koliko je oštećen proračun.

Sudac je Polančecu poručio da je upravo kao visoki državni dužnosnik imao još veću obvezu postupati u skladu sa zakonom te da je njegova kazna viša jer se bez njega na odgovornoj dužnosti ovo kazneno djelo ne bi niti moglo provesti. Odbacio je i tvrdnju iz Polančecove obrane da je napravio korist za državu, ističući da je takav način razmišljanja potpuno neprihvatljiv. "Put u pakao ne može se opravdati dobrim namjerama", zaključio je sudac. (hina/metro-portal)


15.10.2010. 18:27:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh