« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
KONTROVERZE

Protivnici Margaret Thatcher izvrijeđali pogrebnu povorku

Ispitivanja javnog mnijenja ukazale su na nezadovoljstvo brojnih Britanaca što se pogreb, koji košta deset milijuna funti, financira novcem poreznih obveznika

Puno je onih koji su sretni što Maggie Thatcher više nema
Puno je onih koji su sretni što Maggie Thatcher više nema (Arhiva)
Više o

prosvjed

,

Margaret Thatcher

,

sprovod

Dvadesetak protivnika bivše britanske premijerke Margaret Thatcher okrenuli su leđa pogrebnoj povorci, a dio je izvikivao 'buuuuu' dok je njezin lijes prolazio u srijedu središtem Londona. Jedan je muškarac nosio transparent na kojem je pisalo 'Buu!', a dio okupljenih je izvikivao 'šljam' dok su drugi pljeskali i bacali cvijeće uzduž rute odajući počast britanskoj premijerki koja je imala najduži premijerski mandat u 20. stoljeću.

Po mjerama sigurnosti ispraćaj premijerke Thatcher najveća je sigurnosna operacija od londonskih Olimpijskih igara 2012., navodi France 24.

Ispitivanja javnog mnijenja ukazale su na nezadovoljstvo brojnih Britanaca što se pogreb, koji košta deset milijuna funti, financira novcem poreznih obveznika, dok su neki ljevičarski parlamentarci prigovorili da je pompozni pogreb pretjeran.

Mediji su od premijerkine smrti danima isticali da žena koja je Britance podijelila za života nastavlja to činiti i nakon smrti. Na društvenim mrežima jutros su zaredali pozivi na prosvjede uz krike oduševljenja 'Vještica je mrtva', koje odašilju protivnici politike štednje koju je provodila Thatcher.

I dok je državnici slave kao premijerku koja je Britaniji vratila zaslužno mjesto na svjetskoj sceni, danas napose mladi ljudi odbacuju njezin društveni model. U Yorkshireu, na sjeveru zemlje, rudari kojima je slomila jednogodišnji štrajk planiraju cijeli niz svečanosti u čast njene smrti.

17.04.2013. 15:02:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh