« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
KRUHA, NE IGARA

Prosvjeduju radnici Tvornice sušenog voća i povrća iz Vrpolja

Radnici koji plaću nisu primili već 6 mjeseci kažu da je tvornica u teškom stanju zbog nebrige vlasnika

(Željko Mužević/EPEHA/Cropix)
Više o

prosvjed

,

Slavonski Brod

,

Vrpolje

,

PPDIV

,

Tvornica sušenog voća i povrća

"Dosta je igara želimo kruha" poručili su na transparentu s kojim su jutros došli pred zgradu Županijske uprave u Slavonskome Brodu radnici Tvornice sušenog voća i povrća iz Vrpolja, predvođeni Sindikatom poljoprivrede, prehrambene i duhanske industrije i vodoprivrede (PPDIV).

Plaće nisu primili šest mjeseci, a šest godina ne uplaćuje im se mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Račun tvrtke u blokadi je od 2007. godine a ukupni dug popeo se na sto milijuna kuna. Tvornica ne radi a na životu je održavaju povremene pozajmice Fonda za privatizaciju za radničke plaće.

Radnici tvrde da je tvornica u teškom stanju zbog nebrige vlasnika - Županije i Vlade od kojih svaka ima 37,82 posto udjela, te Đuro Đaković Holdinga s 18,91 posto i općine Vrpolje s 5,45 posto udjela.

Hoćemo raditi i zaraditi plaću, kaže sindikalni povjerenik u Sušionici Slavko Devčić.

Na sastanku s brodsko-posavskim županom Danijelom Marušićem, koji ih je uvjeravao kako je županija učinila sve da ubrza rješavanje problema, poručili su kako očekuju žurnu financijsku konsolidaciju i privatizaciju tvornice, te odmah isplatu plaća, uplatu svih doprinosa i deblokadu računa.

Od danas najavljujemo odlazak u Zagreb dok god se ne riješe naši problemi. Ne moramo najavljivati štrajk glađu jer ovi ljudi koji nisu primili plaću šest mjeseci već štrajkaju glađu - nemaju što jesti, kaže regionalni povjerenik Sindikata PPDIV-a Slavko Kotromanović.

On tvrdi da je Fond već odobrio novu pozajmicu od 300.000 kuna za zaostale plaće, ali novci još ne stižu. (hina/metro-portal)

24.02.2010. 15:48:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh