« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
NOVA REGULACIJA

Prosvjednici blokiraju "zeleni val", manji dio oslobođen za promet

Policija je potvrdila da su prosvjednici blokirali "zeleni val" u smjeru istoka i zapada te istaknula da preusmjerava promet

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (CROPIX)
Više o

prosvjed

,

zeleni val

,

blokada

Aktivisti Zelene akcije i Prava na grad koji su protiv gradnje ulaza u podzemnu garažu u Varšavskoj odblokirali su večeras promet na križanju Gundulićeve i Hebrangove ulice, ali su nastavili blokirati promet na 'zelenom valu', na križanju Gundulićeve i Žerjavićeve.

Nakon prosvjednih skupova održanih ispred SDP-a i HDZ-a sudionici prosvjeda uputili su se prema Varšavskoj ulici, a na križanju Gundulićeve i Hebrangove ulice ("zeleni val") te Gundulićeve i Žerjavićeve nekoliko stotina prosvjednika blokiralo je promet.

Govornici su na prosvjedu održanom na Trgu žrtava fašizma, gdje je Središnjica HDZ-a, zatražili ostavke ministra unutaranjih poslova Tomislava Karamarka zbog uhićenja 150 prosvjednika u Varšavskoj ulici, kojima je policija onamo zabranila pristup.

Prosvjednici su u koloni od Trga žrtava fašizma preko Trga bana Jelačića, glasno vikali "Ne damo Varšavsku", a zatim su preko Cvjetnoga trga prošli pokraj Varšavske ulice, nastavili prema Gundulićevoj, okružili blok grada te došli do Massarykove ulice i policijske blokade. No, po prvim inforamcijama, sve teče mirno i nema izgreda.

Na Trgu žrtava fašizma prosvjednici su poručili da vlada nije učinila ništa da se spriječi uništavanje Zagreba. Teodor Celakovski iz udruge Prava na grad, ustvrdio je da Varšavska nije jedina, da je cijela Hrvatska Varšavska i da tim projektom počinju novi krug aktivnosti na razini cijele Hrvatske.

Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević zatražio je da Marina Matulović-Dropulić da ostavku ili da je smijene jer nema više nikakva legitimiteta i da je u sukobu interesa. Za Karamarka je pak rekao da mu bolje idu tajne službe i uhićenja građana te neka se vrati u druge mračne funkcije.

Tomašević je rekao kako, bez obzira na odluku Upravnog suda po kojoj je lokacijska dozvola za gradnju u Varšavskoj ulici postala pravomoćna, idu dalje boriti se na svim sudskim instancama. Također je poručio šefovima policije da se prestanu sastajati s Horvatinčićem, investitorom u Varšavskoj ulici, jer to nije privatna nego javna policija.

Organizatori prosvjeda - Zelena akcija i Pravo na grad pred sjedištima SDP-a i HDZ-a darovali su građevinske ograde kojima se, kako su rekli, od građana otima javni prostor. U Gundulićevoj ulici, pokraj policijske blokade koja priječi prolaz do Varšavske ulice, zadržalo se nekoliko stotina prosvjednika koji glasno uzvikuju: "Ne damo Varšavsku" i "Bando lopovska!" (hina/metro-portal)

16.07.2010. 21:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh