« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
BLISKI ISTOK

Prosvjedi ne jenjavaju, napeto stanje u Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu

Na dan molitve u petak nastavljaju se narodne pobune protiv autoritarnih režima u zemljama Bliskog istoka i sjeverne Afrike sa sve krvavijim sukobima u Libiji

Fotografija vijesti
Više o

Saudijska Arabija

,

Libija

,

prosvjedi

,

Bliski istok

,

Kuvajt

LIBIJA - Snage libijskog režima nastavljaju napadati istok zemlje gdje je počela pobuna protiv vlasti Moamera Gadafija i topničkim napadima osobito tuku naftnu luku Ras Lanuf. Službeni Pariz i London poručili su da su skloni poduzeti "ciljane defenzivne akcije" protiv Gadafija. Početkom poslijepodneva zračni napad izveden je na kontrolnu točku pobunjenika desetak kilometara istočno od Ras Lanufa. U Bengaziju, uporištu pobunjenika, više od 10.000 ljudi okupilo se na molitvi i zahtijevalo odlazak pukovnika Gadafija.

EGIPAT - Stotine Egipćana s križem u ruci i Kuranom okupile su se na kairskom Trgu Tahrir prosvjedujući protiv međuvjerskog nasilja nakon sukoba muslimana i kršćana u utorak u kojem je 13 osoba ubijeno.

JORDAN - Stotine islamista prosvjedovale su u gradu Zarki na sjeveru zemlje, tražeći reforme i najavili oštriji pristup ne budu li ispunjeni njihovi zahtjevi. Kriza se pogoršala između vlade i islamista koji su odbili ući u povjerenstvo za nacionalni dijalog.

SAUDIJSKA ARABIJA - Snage sigurnosti masovno su bile raspoređene u Rijadu i drugim gradovima gdje nije bilo nikakvih prosvjeda unatoč pozivima na Dan gnjeva koji je bio objavljen putem Facebooka. Sjedinjene Države, glavni saveznik Saudijske Arabije, opetovale su u četvrtak poziv na poštivanje slobode izražavanja nakon izgreda u četvrtak na istoku zemlje u kojem su tri osobe ozlijeđene.

KUVAJT - Interventna policija rastjerala je suzavcem stotine arapskih useljenika u tu zemlji koji su prosvjedovali u Džahri, na istoku Kuvajta tražeći pravo na kuvajtsko državljanstvo. Tim stranim radnicima ne dopušta se korištenje javnih usluga poput obrazovanja i zdravstvene skrbi koje su Kuvajćanima besplatne.

MAROKO - Marokanski tisak u petak je pozdravio demokratske reforme što ih je najavio kralj Muhamed VI. Tisak ih naziva "povijesnim reformama" no pita se hoće li se povući pojedinih kraljevi suradnici čiji su odlazak prosvjednici zahtijevali.

11.03.2011. 18:35:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh