« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
PRVI U NIZU?

Prosvjed za spas 3. maja

Ova Vlada nema viziju očuvanja brodogradnje. Oni su obični glumci u vrlo lošoj predstavi koja se zove privatizacija, poručeno je na prosvjedu

(Željko Šop/Cropix)
Više o

prosvjed

,

Rijeka

,

privatizacija brodogradilišta

,

3. maj

,

Sindikat metalaca Hrvatske

,

Juraj Šoljić

Sa prosvjednog skup za spas riječkog brodogradilišta "3. maj", održanog danas poslije podne u organizaciji Sindikata metalaca Hrvatske, zatraženo je od Vlade hitno osiguranje plaća radnicima za rujan, osiguranje novaca za nabavu nužnog materijala za gradnju brodova te rješenje financiranja gradnje četiri tankera za domaće naručitelje najkasnije do 1. studenoga.

Na mirnom skupu, s kojeg je upućeno upozorenje na težak položaj radnika u tom riječkom brodogradilištu, na parkiralištu u Liburnijskoj ulici iznad brodogradilišta, po procjenama novinara i policije, bilo je oko 3.000 ljudi - radnika i umirovljenika "3. maja" te građana koji su se pridružili prosvjedu.

Glavni sindikalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u riječkom brodogradilištu Juraj Šoljić najavio je organiziranje niza prosvjednih skupova nakon ovoga ako se ne ispune zahtjevi sindikata.

Šoljić je kazao kako nije ništa ostalo od obećanja Vlade da će ishodovati jamstava za kredite za gradnju naručenih brodova za domaće brodare, te osiguranja isplata plaća radnicima do privatizacije, ističući kako zbog nedostatka materijala radnici moraju ostajati kod svojih kuća.

"Ova Vlada nema viziju očuvanja brodogradnje. Oni su obični glumci u vrlo lošoj predstavi koja se zove privatizacija", Juraj Šoljić, sindikalni povjerenik SMH-a u 3. majuOcijenio je da je prvi krug privatizacije bio potpuni fijasko, a da se drugi krug bezrazložno požuruje. Poručio je Vladi da sada nije vrijeme za privatizaciju te da radnici ne žele raditi bez plaće, upitavši se je li pravo na rad i plaću postala privilegija u zemlji.

Brodogradnja je jedina strateška grana industrije pa je potrebno očuvati "3. maj". Podsjetio je da u "3. maju" radi 2.850 radnika, te da još 1.500 radnika radi u kooperantskim tvrtkama kao i da još 10.000 radnika u dobavljačkim tvrtkama ovisi o opstanku "3. maja".

Predstavnik radnika u Nadzornom odboru "3. maja" Ronald Sušanj kazao je da političari nisu dosad dali priliku tom brodogradilištu da pokaže koliko je dobra tvrtka te lokalnim političarima uputio poruku da njihov pasivan stav ili sukobi oko toga tko je više kriv za sadašnje stanje brodogradilištu neće pomoći.

Predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević ustvrdio je da 'padom' "3. maja" padaju i sva ostala hrvatska brodogradilišta rekavši da će svi brodograditelji u zemlji biti zajedno u ovoj situaciji. (hina/metro-portal)

21.10.2009. 18:33:15
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    mario puzdrović
    22.10.2009. 09:08
    Nejasno je odakle bijes radnika radi logičnioh posljedica dugogodišnjeg lopovluka, javašluka, nerada, nebrige, oportunizma...Pa što nisu obračunali sa vlastitim parazitima? Sada prijete Vladi RH. Ima Vlada dobro uvježbane i naoružane specijalce koji će srediti (ne)radnike u tren oka - ako to bude potrebno. Uvijek je netko drugi kriv! Sad kad je voda došla do grla - očekuju čudo - kojega obično nema.
  2. avatar
    22.10.2009. 13:06
    Svojim parazitima? A što je drugo Vlada nego parazitčina??? Neradnici? A što su drugo ovi nazovi političari nego neradnici s previsokim plaćama??? Samo neka oni puste svoje pse čuvare na ljude, to je zadnja točka kojom će pokazati od čega su sazdani, 'pošteni i časni ljudi' što bi rekao Polančec. Pffff...
    Kratko i jasno - tko ne podrži radnike koji žele plaću očito imaju nešto za skrivati oko svojeg 'rada'. Pa, Mario, što ti skrivaš ovom osudom legitimnog gnjeva?
  3. avatar
    mario puzdrović
    26.10.2009. 13:50
    Ma koji legitimni gnjev čovječe?!
    Radim u škveru godinama i vidim kako svi hipokritski žmirimo na vlastite parazite (direktore, kooperante, nadzorne odbore...), kako smo pasivni i letargični. Ma jebe se nas za sve dok nam ne bude ugrožen egzistencijani minimum. Kkvi smo mi - takvi su nam i direktori i političari. A glede "specijalaca" sam se zajebavao, ali nažalost, nije ni to nemoguće. I Splićani su se zajebavali sa Kerumom - pa su dočekali sranje koje nije više smiješno...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh