« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 mjesec i 19 dana
SAVJETI

Prostore treba jednostavno - izluftati

Njemački znanstvenici ponudili su rezultate intrigantnog istraživanja: Umjesto da ulažete u uređaje za filtriranje zraka bolje otvarajte prozore i tako prozračite prostorije.

Zaboravite na filtere...
Zaboravite na filtere... (Arhiva)
Više o

prostor

,

svježi zrak

U doba korone treba imati svježe zraka u dovoljnim količinama, štoviše, treba širom otvoriti prozore bez obzira na hladnoću, tvrde stručnjaci. Naime, raznorazni filteri koje vam nude trgovine su - nedovoljno dobri.

Dva profesora tehnološkog sveučilišta u središnjoj Njemačkoj ispitala su učinke oba postupka na aerosole koji su ranije oslobođeni u praznoj učionici i prošireni prostorijom uz pomoć ventilatora.

"Rezultati pokazuju da bi prozračivanje sobe, otvaranjem svih prozora na tri minute uz vanjsku temperaturu od  7 to 11 stupnjeva Celzija, bilo dovoljno da smanji koncentraciju aerosola do 99,8 posto", objašnjava tim s Technische Hochschule Mittelhessen (THM) .

Nasuprot tomu četiri mobilna zračna filtera postavljena u sobu smanjila su koncentraciju aerosola na 90 posto nakon 30 minuta rada, pri tim stvarajući buku i troškove.

Njemačka agencija za okoliš već je ranije izrazila zabrinutost zbog korištenja mobilnih zračnih filtera u učionicama kao nadomjestak za dobro staro otvaranje prozora jer ne osiguravaju ulazak dovoljno zraka izvana.

Postoje situacije u kojima bi takvi filteri mogli biti korisni - primjerice tamo gdje se prozori ne mogu otvoriti, no oni neće potpuno pročistiti zrak.

27.11.2020. 15:02:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    27.11.2020. 17:27
    ujutro obavezno
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh