« Biznis
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
WOW!

Prošle godine ukradeno kriptovaluta u vrijednosti 1.2 milijarde dolara

Kriminalci koriste kripto-valute u kriminalnim aktivnostima poput trgovine drogom i pranja novca a sada primjećujemo da su počeli krasti i same kripto-valute

I bitcoini se kradu
I bitcoini se kradu (Arhiva)
Više o

krađa

,

kriptovalute

Kriminalci su od početka prošle godine ukrali kriptovalute ukupne vrijednosti oko 1,2 milijarde dolara, procjenjuje radna skupina za borbu protiv krađe podataka na Internetu APWG.

Procjene objavljene u četvrtak dio su istraživanja te neprofitne skupine o kripto-valutama i obuhvaćaju kako prijavljene, tako i neprijavljene krađe.

"Kriminalci koriste kripto-valute u kriminalnim aktivnostima poput trgovine drogom i pranja novca a sada primjećujemo da su počeli krasti i same kriptovalute", kazao je u interviewu za Reuters izvršni direktor kompanije za sigurnost kriptovaluta CipherTrace Dave Jevans, ujedno i predsjednik APWG-a.

Po njegovoj je procjeni od navedenog iznosa od 1,2 milijarde dolara vraćeno samo oko 20 posto ili manje. Napominje da policajci širom svijeta imaju pune ruke posla hvatajući kradljivce.

Ujedno upozorava da će novi europski zakon o zaštiti podataka na Internetu (GDPR), koji je danas stupio na snagu, vjerojatno zakočiti na njihove istrage.

"GDPR će negativno utjecati na opću sigurnost Interneta i također će nehotice pomoći kibernetičkim kriminalcima", smatra Jevans.

"Ograničavanjem pristupa ključnim informacijama novi će zakon znatno omesti istrage o kibernetičkom kriminalu, krađi kripto-valuta, krađi identiteta, ucjenjivačkom i zlonamjernom softveru, prijevarama i prisvajanju procesne snage kompjutora kojima 'rudari' vade kripto-valute", dodao je.

Cilj je novog europskog zakona pojednostaviti i konsolidirati propise koje tvrtke moraju poštivati kako bi zaštitile svoje podatke i omogućile građanima da ponovo steknu kontrolu nad svojim osobnim podacima.

Njegova stupanje na snagu znači da od danas više neće biti javno dostupna većina podataka o europskim domenama na WHOIS-u, bazi podataka o registriranim domenama. WHOIS sadrži imena, adrese i adrese e-pošte onih koji registriraju imena domena za potrebe internetskih stranica.

Podaci na WHOIS-u ključni su resurs za istražitelje i policajce koji nastoje spriječiti krađe, tumači Jevans.

"Stoga ćemo svi mi izgubiti pristup podacima o europskom tržištu. Svi će kriminalci pohitati u Europu jer iz Europe imate pristup cijelom svijetu a do podataka se više ne može doći", upozorava.

25.05.2018. 13:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh