« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
NEMA OPTIMIZMA

Prošle godine u svijetu bilo je 44 milijuna izbjeglih i raseljenih

Od 43,7 milijuna izbjeglih i raseljenih osoba, njih 27,5 milijuna je raseljeno u vlastitoj zemlji

Izbjeglice
Izbjeglice (Getty Images)
Više o

izbjeglice

,

raseljeni

,

svjetski dan izbjeglica

U svijetu je prošle godine bilo 44 milijuna izbjeglih i raseljenih zbog ratova i drugih oružanih sukoba, što predstavlja rekord od početka trećeg tisućljeća, po izvješću koje je u ponedjeljak objavila nevladina norveška organizacija za izbjeglice, prenosi Hina.

Od 43,7 milijuna izbjeglih i raseljenih osoba, njih 27,5 milijuna je raseljeno u vlastitoj zemlji. Ostalih 16,2 milijuna pobjeglo je iz svoje domovine, po izvješću objavljenom povodom Svjetskog dana izbjeglica.

Te brojke uključuju stanovništvo koje je pobjeglo od ratova tijekom prethodnih godina i koje se još uvijek ne može vratiti kućama. Polovica izbjeglih i raseljenih koncentrirana je u pet zemalja (Kolumbija, Sudan, Irak, DR Kongo, Somalija), a najviše se bježi iz Afganistana, Iraka, Somalije, DR Konga i s palestinskih područja, ističe se u izvješću.

"Nemamo razloga za optimizam", prokomentirala je Elizabeth Rasmusson, glavna tajnica Norveškog vijeća za izbjeglice. "Brojke rastu i ništa ne ukazuje na to da će se trend zaustaviti", dodala je ona u izjavi za TV2 Nyhetskanalen. Broj raseljenih osoba porastao je lani za 400.000 u odnosu na 2009. godinu, a broj izbjeglica za 100.000.

20.06.2011. 12:33:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh