« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Na ruđeru

Proslavljeni nuklearni fizičari vode radionicu u Zagrebu

Otvorena je istraživačka radionica "Kako, suziti nepouzdanost nuklearne energije simetrije pri ekstremnim gustoćama"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Institut Ruđer Bošković

,

nuklearni fizičari

Na radionici, koja traje do 18. listopada, sudjeluje dvadesetak vodećih europskih znanstvenika s područja nuklearne fizike, koji bi u suradnji s teoretičarima trebali osmisliti eksperimente za omogućavanje sužavanje nepouzdanosti nuklearne jednadžbe stanja (EOS).

Naime, razumijevanje kompaktnih svojstva zvijezda i dinamike burnog procesa eksplozije zvijezda koji nazivamo supernova tipa II bitno se oslanja na naše znanje o nuklearnoj jednadžbi stanja. Suvremeni uvid u EOS je ograničen uglavnom zbog našeg lošeg poznavanja ovisnosti nuklearne energije simetrije o gustoći.

Svrha je radionice pokrenuti međunarodni projekt kako bi se potakla daljnja istraživanja usmjerena na ograničavanja nepouzdanosti nuklearne energije simetrije pri ekstremnim gustoćama.

Radionicu financira Europska zaklada za znanost (ESF), uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, HAZU, talijanskog Instituta za nuklearnu fiziku i njemačkog GSI-a.

Ta inicijativa omogućava ravnopravno sudjelovanje hrvatskih znanstvenika u nastanku široke međunarodne kolaboracije te olakšan pristup naprednoj opremi i velikim istraživačkim kapacitetima uz minimalno participiranje u troškovima iznimno skupe mjerne opreme (detektori nabijenih čestica i neutrona s pratećom elektronikom) i troškovima rada akceleratora potrebnih za tu vrstu mjerenja.

Zvonimir Basrak, znanstveni savjetnik i voditelj Laboratorija za nuklearnu fiziku Instituta "Ruđer Bošković", jedan je od 59 europskih znanstvenika, izabranih u međunarodnoj konkurenciji sa 337 prijavljena prijedloga, kojima je ESF dodijelila sredstva za organizaciju radionica u 2009.

Te prestižne radionice namijenjene su otvaranju novih smjerova istraživanja, koja bi mogla značajnije utjecati na razvoj različitih područja znanosti. Na njima se okuplja mali broj isključivo pozvanih sudionika koji imaju vodeće pozicije u svojem području istraživanja. (hina/metro-portal)

16.10.2009. 14:54:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh