« Zagreb
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
nova služba

Zagreb uvodi prometne redare

Kada završe edukaciju, redari će se pojaviti na ulicama u novim uniformama i s modernim uređajima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

prometni redari

,

kazne za parkiranje

Obuku u Policijskoj akademiji trenutno prolazi 25 budućih prometnih redara koji će se uskoro brinuti za red na zagrebačkim gradskim ulicama.

Osnovni zadatak novih službenika je legitimiranje građana, ispisivanje kazni od 300 kuna vlasnicima nepropisno parkiranih automobila i pozivanje pauka.

Njihove ovlasti bit će znatno veće od onih koje imaju komunalni redari, a u radu će se koristiti modernom tehnologijom.

Uređaj Nomad u isto vrijeme može snimiti vozilo koje je počinilo prekršaj, pronaći vlasnika i spremiti podatke o prekršaju na server u Gradskom poglavarstvu.

Svaki uređaj postiže cijenu od oko 20.000 kuna. Očekuje se da će doprinijeti smanjenju administrativnih poslova u Gradskom uredu za promet te povećati efikasnost redara koji će dnevno ispisati više kazni nego dosada.

Prometni redari  fokusirat će se na promet u mirovanju pa će tako kažnjavati vlasnike vozila parkiranih na pješačkim prijelazima, križanjima i invalidskim mjestima, dok su se dosada kazne ispisivale samo za vozila parkirana na nogostupima i zelenim površinama.

Načelnik komunalnog, i uskoro prometnog redarstva Goran Bošnjak za Jutarnji je izjavio: „Njihov cilj je uvođenje reda u promet, a ne kažnjavanje vozača. Postupat će prema Zakonu o sigurnosti prometa, regulirat će i promet na križanjima, a poslije i upravljati videokamerama koje će pratiti promet u gradu."

Izlazak prvih prometnih redara na ulice očekuje se do kraja listopada.

U posljednjih godinu dana Grad je zaradio 1,8 milijuna kuna na kaznama za parkiranje, a taj će se iznos sada višestruko povećati.

16.10.2009. 09:52:46
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh