« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
DRUŠTVO ZNANJA

Proračun obrazovanju namijenio 1,4 milijarde kuna manje

Vertikala sindikata obrazovanja ocjenjuje da je MZOŠ najveći gubitnik proračuna za 2010. godinu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač/Cropix)
Više o

MZOŠ

,

državni proračun

,

Vertikala sindikata obrazovanja

Donošenjem proračuna za 2010. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) je, u usporedbi s prošlogodišnjim prijedlogom, izgubilo čak 1,4 milijarde kuna, ili 10,6 posto, priopćila je danas Vertikala sindikata obrazovanja.

Iako se to ne može odmah uočiti, Ministarstvo je od posljednjeg rebalansa izgubilo 424 milijuna ili 3,6 posto, stoji u priopćenju Vertikale sindikata, koju čine Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja.

U prijedlogu proračuna stoji da su ukupna sredstva smanjena za 224 milijuna ili 1,9 posto, no do navedenog gubitka dolazi se kad se doda smanjenje od 102 milijuna u odnosu na zadnji rebalans i pripajanje Državnog hidrometeorološkog zavoda MZOŠ-u, što je "uteg težak 106 milijuna kuna", dodaje se.

Kako se udio MZOŠ-a u ukupnim troškovima države smanjio sa 9,6 posto u 2008. na samo 8,2 posto u 2010., Vertikala ocjenjuje da je Ministarstvo najveći gubitnik toga proračuna, te da će smanjenje javnih izdataka za znanost i obrazovanje u idućoj godini dovesti do pada njihovog udjela u BDP-u.

Ističe se i da su bitno smanjena sredstva za nabavu stranih stručnih časopisa, sredstva za nabavu znanstvene opreme te za ulaganja u izobrazbu nastavnika (stručno usavršavanje srednjoškolskih profesora smanjeno je za 40 posto).

Dok se za izobrazbu nastavnika za korištenje računalnom tehnologijom u 2009. trošilo osam milijuna kuna, u 2010. je predviđeno samo četiri milijuna kuna, napominje se.

Vertikala drži da se na prvi pogled proračun čini preglednijim, no da se njime, primjerice, ne vidi koliko sredstava odlazi za redovni, a koliko prekovremeni rad, niti planiraju li se sredstva trošiti za konzultante, telefonske troškove ili pak zdravstvene usluge, stoji u priopćenju. (hina/metro-portal)

02.12.2009. 20:30:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh