« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Propalo stezanje remena

Trbuh hrvatskog gospodarstva ipak je predebeo za stezanje pojasa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Facebook)
Više o

Sanader Grinch

,

grinchevi mudraci

,

stezanje remena

Bučno najavljivano stezanje pojasa (koje zapravo nismo čuli ni od koga, kako reče premijer), zamrzavanje plaća i nulti deficit proračuna pali su u vodu bez ikakvog problema. Vijeće mudraca premijera Sanadera objeručke je prihvatilo ideju, ministar financija Šuker objašnjavao je kako smo mi super zemlja u kojoj tako nešto prolazi bez greške.

Jedino je ministar Primorac nešto promrmljao protiv toga, prilično uvijeno rekavši da on zapravo baš i nije za to ako bi on zbog toga morao odustati od svojih planova. No, zbor ostalih „gospodarskih stručnjaka" u Vladi brzo ga je potisnuo u zaborav i krenuo pregovarati sa sindikatima.

Sindikati su, naravno, digli dreku do neba mašući kolektivnim ugovorima i odmah dobili svoje ideje kako bi to trebalo izgledati. Ideja je bilo napretek, dapače toliko da se nisu mogli složiti i zajedno nastupiti pred Vladom. Začudo, nije im bilo niti potrebno. Na prvi se sastanak premijer tiho ušuljao i kradomice nestao, da ga mediji ne ulove i priupitaju zašto je dobio nadimak Grinch i kako mu se to sviđa.

A vladini opaki pregovarači mijenjali su ideje iz sekunde u sekundu, tako da su izgledali kao mladi prodavač na Kapali čaršiji u Istanbulu koji nastoji zavesti dvije plavuše odjednom, spuštajući cijenu kako one trepnu okicama.

Na kraju priče, čvrst stav Vlade dobio je konzistenciju sladoleda na podnevnom srpanjskom suncu i deficit će biti između 1,3 i 1,7%, što znači nova zaduženja države. Ionako smo dužni ne kao Grčka, nego kao Aleksandrovo carstvo, toliko da se najednom dug počeo prema medijima izražavati u eurima, jer tako ima manje milijardi u rečenici nego kada se govori u dolarima.

Sad ćemo dobiti uteg od još koje milijardice, jer treba izgraditi najskuplje auto ceste, mostove kojima se nitko neće voziti i grandiozne aerodrome na koje neće slijetati avioni. Nazdravlje. Grinch nam možda stvarno nije ukrao ovaj Božić, no za nekoliko desetaka slijedećih može se mirno reći da ih vrlo vjerojatno neće biti. (metro-portal)

05.12.2008. 11:07:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh