« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
BEZ DOGOVORA

Propali pregovori između Južne i Sjeverne Koreje

Dužnosnici dviju Koreja završili su dvodnevne razgovore bez rezultata, ne zna se kada će ponovno sjesti za stol

Propali pregovori dviju Koreja
Propali pregovori dviju Koreja (Getty Images)
Više o

Sjeverna i Južna Koreja

,

Korejski poluotok

Prvi pregovori dviju Korja, nakon što je Pjongjang izvršio napad na južnokorejski otok Yeonpyeong u Žutom moru, propali su. Vojni dužnosnici nisu došli do nikakvog rezultata, prenosi Hina.  

"Razgovori su propali. Nisu se čak uspjeli dogovoriti o terminu sljedećeg sastanka", rekao je neimenovani južnokorejski dužnosnik.

Sjevernokorejski pukovnik Ri Son-kwon sastao se sa svojim južnokorejskim kolegom, pukovnikom Moon Sang-gyunom u selu Panmunjomu. Na tim preliminarnim razgovorima se trebao odrediti datum, mjesto i dnevni red budućeg susreta sugovornika na visokoj razini, vjerojatno ministara obrane.

"Sastanak je propao zbog nesuglasica oko dnevnog reda", rekao je južnokorejski dužnosnik.

Obnova razgovora Sjeverne i Južne Koreje, nakon višemjesečnih napetosti između dviju zemalja uzrokovanih potapanjem južnokorejskog broda Cheonana i napadom na otok Yeonpyeong, jedan je od uvjeta za nastavak šestostranih pregovora o končanju sjevernokorejskog nuklearnog programa.

Ti su pregovori posljednji put održani prije više od dvije godine kada se Pjongjang iz njih povukao. Peking i Washington postavili su međukorejski dijalog kao preduvjet za obnovu šestostranih pregovora. Pjongjang je izjavio da se želi vratiti za pregovarački stol, ali su Washington i Seul doveli u pitanje njegovu iskrenost glede denuklearizacije zbog sjevernokorejske objave o programu za obogaćivanje uranija u studenome.

09.02.2011. 11:36:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh