« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
AMA

Pronađeno oružje protiv superbakterija?

AMA može gotovo trenutno deaktivirati ključni NDM-1 gen u više sojeva bakterija koje su postale otporne na djelovanje antibiotika

Ipak se može protiv superbakterija
Ipak se može protiv superbakterija (Arhiva)
Više o

antibiotici

,

superbakterije

,

aspergilomarazmin A

,

Aspergillus versicolor

Superbakterije otporne na antibiotike velika su prijetnja cijelom čovječanstvu, a kanadski stručnjaci tvrde da su pronašli spoj koji ih učinkovito ubija - aspergilomarazmin A (AMA) je izdvojen iz gljivica Aspergillus versicolor prisutnih u uzorcima tla i plijesni podrijetlom iz nacionalnog parka na istoku Kanade.

Utvrđeno je kako AMA može gotovo trenutno deaktivirati ključni NDM-1 gen u više sojeva bakterija koje su postale otporne na djelovanje antibiotika.

NDM-1 kontrolira proizvodnju enzima odgovornog za rezistenciju na antibiotike, a za čiju je funkciju potreban cink. AMA djeluje tako što otklanja cink te omogućava normalno djelovanje antibiotika.

Otpornost bakterija na antibiotike postaje sve veći problem te ju je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila globalnom prijetnjom za zdravlje.

Znanstveni časopis Nature piše kako će proći možda i 10 godina prije nego što novi nalazi dobiju svoju potvrdu u kliničkim istraživanjima.

06.07.2014. 10:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh