« Znanost
objavljeno prije 1 mjesec i 12 dana
BOME...

Pronađeno mjesto smrti Ivana Krstitelja?

Arheolozi možda pronašli mjesto na kojem je Ivan Krstitelj osuđen na smrt: palača u kojoj je Salome kralja očarala plesom

Zanimljivo...
Zanimljivo... (Arhiva)
Više o

Ivan Krstitelj

,

Salome

Arheolozi tvrde da su identificirali smrtonosni plesni podij s kojeg je Ivan Krstitelj, propovjednik koji je predviđao Isusov dolazak, osuđen na smrt oko 29. godine prije Krista, piše portal Live Science.

Biblija i židovski povjesničar iz 1. stoljeća Josip Flavije opisuju kako je kralj Herod Antipa dao pogubiti Ivana Krstitelja. 

Josip precizira da je smaknuće izvršeno u Makerontu, utvrdi u blizini Mrtvog mora u današnjem Jordanu. Herod Antipa strahovao je od rasta popularnosti i utjecaja Ivana Krstitelja u narodu i zato ga je pogubio, pisao je Josip Flavije. 

Biblija, s druge strane, ima daleko detaljniju priču. U njoj se kaže da je Herod Antipa pogubio Ivana u zamjenu za ples. 

Herod Antipa spremao se oženiti ženu po imenu Herodijada, a kako su oboje bili razvedeni tome se Ivan Krstitelj protivio, kazuje Biblija. 

Na njihovu vjenčanju Herodijadina kći Saloma plesom je toliko očarala budućeg očuha da je joj je obećao štogod zaželi. Saloma, potaknuta majčinom željom, zatražila je glavu Ivana Krstitelja.

Herod Antipa isprva se nećkao, piše Biblija, ali je naposljetku odlučio ispuniti želju i naložio da se Ivanova glava Salomi donese na pladnju. 

Makeront je otkopan prije četrdesetak godina, a unutarnje dvorište palače vjerojatno je mjesto gdje je Saloma plesala, tvrdi arheolog Győző Vörös, direktor projekta "Iskapanja i istraživanja Makeronta i Mrtvog mora". 

13.01.2021. 10:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh