« Znanost
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
COOL

Tehnički muzej obilježava 120 godina Samoborčeka

Tehnički muzej Nikola Tesla obilježit će 16. siječnja prigodnim online predavanjem 120 godina uspostavljanja pruge Zagreb-Samobor i popularnog Samoborčeka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Tehnički muzej

,

Samoborček

,

TMNT

O vlaku koji je redovito prevozio radnike, đake, kumice, purice, kokice, sir, vrhnje, izletnike govorit će Zlatko Hinšt, koji je 35 godina radio na željeznici, na ekonomskim stručnim poslovima i autor preko stotinu znanstvenih i stručnih članaka.

Njegovo predavanje prenosit će se uživo od 10, 30 sati  na Facebook profilu Muzeja i trajat će oko 40 minuta, a snimka će biti dostupna i na YouTube kanalu Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

Samoborček je od 16. siječnja 1901. vozio između Samobora i Zagreba, povezujući obrtništvo, industriju i trgovinu dvaju gradova, zbližavajući ljude i njihove sudbine, podsjeća se na webu Tehničkog muzeja

Na svom putu od Zagreba prema Samoboru prevaljivao je desetljećima dvadesetak kilometara kroz ukupno dvadeset i pet postaja. Parnu lokomotivu s vagonima s vremenom je zamijenio u svjetskim okvirima najmoderniji aluminijski diesel elektromotorni vlak (DEV).

Postao je sastavni dio života tamošnjeg stanovništva, no ipak je proglašen nerentabilnim pa je "kao gotovo osamdesetogodišnji starac" svoju posljednju vožnju u Samobor, ali i u povijest, imao na Staru godinu 1979.

"Na tom ispraćaju nije svirala glazba i nije bilo dirljivih riječi oproštaja. Zvižduci su bili tihi, zvučali su poput jecaja za nesretnom sudbinom, a vožnja prema Samoboru bila je sporija no ikada", napominje se u najavi.

Zagrepčani Samoborček pamte i kao omiljeno prijevozno sredstvo za izlete u taj obližnji gradić, što je zauvijek ostalo zabilježeno i u proslavljenom filmu "Tko pjeva, zlo ne misli" Kreše Golika.

Tehnički muzej Nikola Tesla u svom stalnom postavu danas čuva "Peglicu" i jedan putnički vagon. Parna lokomotiva, proizvedena u Njemačkoj korištena je na toj pruzi između 1930 i 1960. godine.

15.01.2021. 17:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh