« Znanost
objavljeno prije 1 godinu
PRIPREME

Kako se pripremiti za potres?

Ako vam je plan kompliciran, vjerojatno ćete zaboraviti na neke stvari u situaciji visokog stresa u slučaju potresa

Trebate biti pripremljeni...
Trebate biti pripremljeni... (Arhiva)
Više o

potres

,

pripreme

,

stvari

Potresi su, nažalost, postali naša svakodnevnica, pa nije loše znati kako se može pripremiti za potres u nekoliko koraka:

1. Napravite plan za hitne slučajeve potresa i zapamtite ga.
2. Pripremite svoj dom i nabavite alat za zatvaranje plina i vode.
3. Pripremite komplet u kojemu su nužne stvari koje će vam biti potrebne.

Vaš plan potresa trebao bi biti jednostavan. Ako vam je plan kompliciran, vjerojatno ćete zaboraviti na neke stvari u situaciji visokog stresa u slučaju potresa. Nakon što pripremite planove, zapišite ih i zadržite primjerak kod kuće, u automobilima i na poslu.

Zašto vam treba plan?

"Zašto napraviti plan? Zato da biste mogli stupiti u kontakt s najmilijima u slučaju potresa, a veli dio pripreme svodi se na zajedničko planiranje", kaže Skyler Hallgren, suosnivač tvrtke Redfora koja je specijalizirana za potrepštine i komplete za hitne situacije u slučaju potresa.

Nekoliko je stvari koje trebate napraviti kako biste se pripremili.

Razgovarajte o tome što učiniti tijekom potresa. Nemojte stajati na vratima, ako ste u krevetu, tamo i pričekajte da se situacija smiri. Ako ste u automobilu, zaustavite se. Ako ste vani, otiđite na otvoreno područje i udaljite se od dalekovoda, drveća i svega ostalog što bi se moglo srušiti.

 

Unaprijed trebate znati gdje vam stoje zalihe i tko je za što odgovoran. Uzalud vam je pripremiti komplet za hitne slučajeve ako nitko ne zna gdje se nalazi ili ga zaboravite uzeti u slučaju potresa.

Što se treba nalaziti u vašem kompletu za hitni slučaj?

Planirajte o uspostavljanju komunikacije. Komunikacijske linije mogu zakazati, a redoviti načini prijevoza mogu se smanjiti tijekom i nakon potresa. Planirajte tko će djecu vratiti iz škole ili vrtića, kako ćete se vratiti kući s posla i gdje će se obitelj sastati ako ne bude sigurno vratiti se u dom. Odredite primarno i sekundarno mjesto sastanka i razgovarajte o tome koliko dugo članovi obitelji trebaju čekati na primarnom mjestu prije nego što odu na drugu lokaciju.

Dogovorite se i o evakuaciji te koliko biste trebali ostati u kući za vrijeme potresa. Dogovorite se u kojem trenutku ćete napustiti dom i tko će što ponijeti.

U kući pripremite i hranu koja se ne kvari lako, a pripremite i boce vode. Osim hrane i vode, pobrinite se da imate nekoliko svjetiljki s rezervnim baterijama, dobar pribor za prvu pomoć, pokrivače, osobne predmete poput lijekova i higijenskih proizvoda. Takve stvari možete staviti u torbu ili ruksak kako bi vam uvijek bile na dohvat ruke u slučaju potrebe, piše Business Insider.

10.01.2021. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh