« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci

Pronađeni prvi tragovi aviona

Na Velebitu pronađeni dokumenti za korištenje pilotskih slušalica

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vladimir Ivanov/CROPIX)
Više o

avion velebit

,

Stipe Božić GSS

,

tragovi aviona Velebit

Na predjelu Vaganj na Velebitu, s njegove sjeverne strane, pripadnici specijalne policije pronašli su dokumente za korištenje pilotskih slušalica, doznaje se popodne u Stožeru za potragu za nestalom Cessnom i posadom u PU zadarskoj.

Papiri su na sebi imali oznaku HMC 22 uz pomoć čega se brzo došlo do spoznaje da je riječ o uputama za korištenje slušalica.

Zahvaljujući tom otkriču, vojni helikopter s pripadnicima HGSS-a sprema se poletjeti na tu poziciju, a pripadnici HGSS-a će se pokušati i spustiti na mjesto gdje su pronađeni papiri.

Inače, više od 200 pripadnika raznih postrojba sudjeluje u potrazi za nestalom Cessnom i članovima posade na Velebitu.

Danas se u potragu za Cessnom krenulo i sa sjeverne strane Velebita, uz pretpostavku da zrakoplov nije preletio velebitske grebene, odnosno da je pao sa sjeverne strane, te s južne strane prema području Crljenog vrha i Vaganskog vrha, pod pretpostavkom da je udario u greben na južnoj strani.

Nakon što je prenoćio u Borisovom domu na Paklenici, Stipe Božić sa skupinom svojih alpinista spustio se u bazu u Starigrad podno Velebita te izjavio novinarima da su na Velebitu ekstremni uvjeti, a najgora od svih je kiša koja im je promočila čak i vreče za spavanje. Božić je rekao novinarima da je osjetio neke, kako je rekao latentne mirise, no o tome ništa ne može bitno reći dok ne bude opipljivijih tragova.

Sudionike potrage jutros je u Starigradu posjetio i ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko. Pripadnici PU upoznali su ga s tijekom traganja. Ministar Karamarko je ponovio novinarima da su meteorološki uvjeti na Velebitu izuzetno teški da su specijalci morali čak i puzati po snijegu da ih vjetar ne odnese. Karamarko je izrazio uvjerenje da će policija zajedno sa ostalim sudionicima ove potrage pronaći ostatke zrakoplova i članove posade. (hina/metro-portal)

08.02.2009. 16:05:56
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh