« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
godina astronomije

Pronađeni prsti i zub Galilea Galileija

Prsti i zub slavnog znanstvenika posljednji su put viđeni 1905.

(Wikipedia)
Više o

Galileo Galilei

,

Paolo Galluzzi

Dva prsta i zub Galilea Galileija koji su se više od sto godina smatrali nestalima, pronađeni su zahvaljujući jednom kolekcionaru, a javnosti će se predstaviti u proljeće 2010., objavio je direktor Znanstveno-povijesnog instituta u Firenzi.

"Ovo je veoma neobično otkriće", rekao je Paolo Galluzzi, direktor tog instituta.

"Kolekcionar koji je htio ostati anoniman, pozvao nas je prije dva dana i rekao da je nedavno na dražbi kupio, a da to nije znao, Galilejeva dva prsta i zub. Odmah smo ih ispitali i utvrdili da je bio u pravu", dodao je.

"Prsti i zub su posljednji put viđeni 1905., nakon čega im se izgubio svaki trag", rekao je Galluzzi, dodavši da će otkriće biti izloženo u Firenzi u proljeće iduće godine.

Pronađeni ostatci zajedno s još jednim prstom i rebrom uzeti su s trupla tog fizičara i astronoma - kojega je zbog njegova učenja progonila inkvizicija - prije nego je preneseno u monumentalnu grobnicu u Bazilici svetoga križa u Firenzi 1737.

Lopovi koji su ukrali Galilejeve udove pridavali su iznimnu važnost njegovim trima prstima kojima je držao pero, kaže Galluzzi, budući da su astronoma još za života štovali kao "sveca među znanstvenicima".

Ujedinjeni narodi su 2009. proglasili međunarodnom godinom astronomije u spomen na Galilejevu prvu uporabu astronomskog teleskopa.

Galileja (1564.-1642.), oca suvremene znanosti, inkvizicija je 1633. osudila na doživotni kućni pritvor, nakon dugog suđenja tijekom kojega mu je prijetila smrt na lomači. Znanstvenik, zagovaratelj heliocentričnog sustava (Zemlja se okreće oko Sunca i oko svoje osi) morao je ipak poreći svoje učenje, a djela su mu bila zabranjena. (hina/metro-portal)

20.11.2009. 20:58:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh