« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
AUSTRALIJA

Pronađeni fosili prvih spužava stari 650 milijuna godina

Znanstvenici s Princetona možda su otkrili najstarije fosile životinja koje su preživjele veliku glacijaciju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

ledeno doba

,

hajduk split

,

televizija BSkyB

Američki znanstvenici objavili su da su otkrili fosilne tragove prvih spužava, što znači prve znakove života životinja na Zemlji prije 650 milijuna godina, piše u utorak časopis Nature Geoscience koji je objavio njihovu studiju.

"Znanstvenici s Princetona možda su otkrili najstarije fosile životinja, što znači da su primitivna bića nalik spužvama živjela u oceanskim grebenima prije 650 milijuna godina", piše u priopćenju s Princetona. Dodaje se kako je to "prvi izravan dokaz da su prve životinje živjele prije - i vjerojatno preživjele - veliku glacijaciju (najjače ledeno doba, poznato kao Snowball Earth, Zemlja kao kugla snijega) koja se dogodila prije 650 milijuna godina".

"Nitko nije očekivao da ćemo pronaći životinje koje su živjele prije glacijacije", a s obzirom na to da životinje "vjerojatno nisu dvaput evoluirale, iznenada nam se postavlja pitanje kako su preživjeli neki rođaci tih životinja što su obitavale u grebenima", zapitao se profesor Adam Maloof, jedan od autora studije. Fosili koje su Maloof i njegovi kolege pronašli na jugu Australije veličine su od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara.

Rekonstrukcija njihove strukture u tehnici 3D pokazala je niz međusobno povezanih kanalića koji su mogli služiti za filtriranje vode kako bi se iz nje izvukla hrana. Otuda i zamisao da je riječ o nekoj vrsti spužava. Agencija AFP dodaje da američke ekipa u svojoj studiji ne spominje otkriće fosila u Gabonu, o čemu je 1. srpnja pisao časopis "Nature". Prema otkriću iz Gabona, višestanični organizmi mogli su postojati prije 2,1 milijardu godina, a to znači milijardu i pol godina prije nego što je dosad bilo znanstveno dokazano. (hina/metro-portal)

17.08.2010. 22:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh