« Ekosfera
objavljeno prije 3 godine i 5 mjeseci
COOL

Pronađena nova vrsta majmuna

Nova vrsta majmuna, koju čini tek nekoliko stotina primjeraka dugačkih između 50 i 60 cm, otkrivena je u Burmi, objavili su u srijedu istraživači koji stoje iza ovoga jedinstvenog otkrića.

Zanimljivo!
Zanimljivo! (Arhiva)
Više o

majmuni

,

Mianmar

,

nova vrsta

Primate su, nakon dugog istraživanja identificirali znanstvenici Njemačkog centra za primate (DPZ) i nevladine udruge Fauna and Flora International (FFI) , a nadjenuli su im naziv Popa langur.

Riječ je o primatima iz porodice 'langura' ili Trachypithecusa, što je njihovo znanstveno ime, endemskih majmuna indijskog podkontinenta i jugoistočne Azije, nazvanih po planini Popi, svetome mjestu podignutom na mjestu drevnoga vulkana u središnjem Mjanmaru.

U tom su području znanstvenici otkrili najveću grupu ove vrste, preciznije stotinjak jedinki. Identificirane su još tri skupine "Trachypithecus popa", a i njihovo je stanište u središnjem Mjanmaru i čini ih sveukupno između 200 i 250 jedinki.

"Tek smo ih otkrili, a već možemo reći da je Popa langur na rubu izumiranja", upozorio je jedan od istraživača FFI-ja, Frank Momberg.

Specifičnost nove vrste primata potvrđena je usporedbom DNK uzetog iz izmeta različitih populacija Trachypithecusa, divljih ili onih u zatočeništvu, s DNK-om povijesnih primjeraka koji se čuvaju u britanskim, njemačkim, američkim i singapurskim muzejima.

U konačnici nam je "DNK analiza primjerka koji već više od stotinu godina posjeduje londonski Prirodoslovni muzej omogućila da opišemo novu vrstu", koja se prije više od milijun godina odvojila od ostalih vrsta tamošnjih langura, rekao je Christian Roos, stručnjak iz DPZ-a.

On i njegovi kolege kažu da se novootkrivena vrsta od ostalih razlikuje po boji dlake, duljini repa i veličini lubanje.

"Fauna and Flora International će u suradnji s kolegama iz ostalih udruga provesti dodatne terenske studije te će poduzeti mjere zaštite da bi se od izumiranja spasila ova vrsta langura", rekla je primatologinja Ngwe Lwin iz mjanmarske nevladine udruge.

11.11.2020. 16:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    11.11.2020. 17:51
    haha smiješni su
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh