« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
L'OSSERVATORE

Pronađena nova Caravaggiova slika?

Stručnjaci upzoravaju da su potrebne detaljne analize kako bi se prikaz golog muškarca nad plamenom mogao priprisati legendarnom Caravaggiu

Caravaggio kako je prikazao Ottavio Leoni
Caravaggio kako je prikazao Ottavio Leoni (Wikipedia)
Više o

Caravaggio

,

slika

Vatikanski list objavio je u subotu da je u Rimu možda otkrivena nova Caravaggiova slika, no upozorava da treba provesti detaljnu analizu kako bi se djelo moglo zasigurno pripisati slavnom talijanskom majstoru.

Naslovnica lista L'Osservatore Romano objavljena je u povodu 400. godišnjice Caravaggiove smrti. Rimske crkve i galerije ovoga vikenda izlažu djela slavnog talijanskog slikara i bit će otvorene cijelih noći. Sporna slika "Mučeništvo svetog Lovre" u vlasništvu je jezuita u Rimu, prenosi list, ali ne navodi gdje će i tko obaviti analizu.

Fotografija djela objavljena iznad naslova "Novi Caravaggio" prikazuje polugolog muškarca nadvijenog nad plamenom, s bolnim izrazom lica i ispruženom rukom. "Odgovore će nam dati daljnje, dubinske analize te stilske i kritičarske procjene", piše L'Osservatore Romano. "Ono što je sigurno jest da je slika stilski besprijekorna", stoji u tekstu koji je napisala povjesničarka umjetnost Lydia Salviucci.

Caravaggio je umro 1610. u Porto Ercoleu, obalnom gradu u Toskani u 39. godini. Kako je nedavno otkriveno, umro je od trovanja olovom sa slika. Italija obilježava Carvaggiovu obljetnicu brojnim događajima, a samo izložba u Rimu ranije ove godine privukla je više od pola milijuna posjetitelja. Caravaggio jedan je od najutjecajnijh slikara svih vremena, utemeljitelj baroka i začetnik tehnike chiaroscura, igre svjetla i sjene. (hina/metro-portal)

18.07.2010. 12:50:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh