« Život
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
francuz i šestorica poljaka

Pronađena boca s porukom logoraša Auschwitza

Radnici su tijekom preuređenja zgrade pronašli pismo koje su napisala sedmorica zatočenika logora smrti

(Corbis)
Više o

poruka u boci

,

Auschwitz

Radeći na preuređenju zgrade u nekadašnjem nacističkom logoru Auschwitz-Birkenau, radnici su pronašli bocu s porukom koju su prije 65 godina napisala sedmorica zatočenika tog logora smrti, doznaje se od uprave muzeja u Auschwitzu.

"Znamo da su dvojica potpisnika ove poruke preživjela logor, ali ne znamo što je bilo s njima nakon završetka rata", rekao je glasnogovornik muzeja Jerzy Mensfelt.

"Ako su još živi, osamdesetak im je godina. Možda ćemo nakon ovog otkrića doznati nešto više", dodao je.

Radnici su pronašli bocu kada su srušili pregradni zid u višoj školi u Oswiecimu (poljski naziv za Auschwitz, na jugu zemlje) koja je u vrijeme rata bila skladište njemačkim čuvarima logora. Poruka, pisana rukom, nosi nadnevak 20. rujna 1944. U njoj piše da su njezini potpisnici, Francuz i šestorica Poljaka, tada u dobi od 18 do 20 godina, radili na izgradnji protuzračnog skloništa.

Mensfelt je kazao da će se potankosti ove priče objaviti idućih dana.

Nakon telefonskog poziva iz Poljske, preživjeli logoraš, Francuz Albert Veissid, čije je ime bilo na poruci iz boce, rekao je da se "ne sjeća boce", ali da nije zaboravio nijedan trenutak proveden u logoru.

"Ne sjećam se te boce, ali moje je ime doista na poruci, kao i moj zatvorenički broj: 12063. Ne mogu ga zaboraviti jer mi je ispisan na ruci", rekao je Veissid u telefonskom razgovoru.

Veissid je kao dvadesetogodišnjak deportiran u logor gdje je radio kao zidar, što mu je, kako tvrdi, omogućilo da izvuče živu glavu, za razliku od Židova koji su bili zatočeni u logoru.

Nacistička Njemačka je u Auschwitzu-Birkenauu pobila oko 1,1 milijun ljudi, među kojima milijun Židova iz različitih zemalja, između 1940. i početka 1945. Druge žrtve u tom logoru bile su većinom Poljaci nežidovi, Romi i sovjetski zatočenici. (hina/metro-portal)

28.04.2009. 10:14:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh