« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
GAUDEAMUS IGITUR

Promovirano novih 307 doktora znanosti

U Hrvatskom narodnom kazalištu održana je svečana dodjela diploma i doktorskih medalja

Aleksa Bjeliš
Aleksa Bjeliš (Dragan Matić, CROPIX)
Više o

Aleksa Bjeliš

,

doktori znanosti

,

Hrvatsko narodno kazalište

Svečanom dodjelom diploma i doktorskih medalja jutros je u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu promovirano 155 novih doktora znanosti, a još 152 bit će promovirana poslijepodne, čime će u ovoj akademskoj godini to visoko akademsko zvanje primiti ukupno 496 znanstvenika.

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Aleksa Bjeliš istaknuo je kako novih gotovo 500 doktora znanosti u jednoj godini svjedoči o značaju zagrebačkog Sveučilišta kao institucije koja neprestano obrazuje nove znanstvenike s visokim kompetencijama i znanjem.

Naglasio je da znanstveno-istraživačke potencijale mladih znanstvenika država treba iskoristiti u razvoj, odnosno osigurati preduvjete za stabilnost i razvoj istraživačkog rada, u kojima njegovi kreatori, kao pokretači razvoja, mogu ispuniti društvena očekivanja.

"Koncept Hrvatske kao zemlje znanja temelji se na vlastitim istraživačkim kompetencijama i znanju", rekao je rektor Bjeliš, istaknuvši da su razvojne skokove, posebno u vrijeme recesije i neizvjesnosti, ostvarile upravo one države koje su iskoristile svoje istraživačke potencijale.

Toge i akademske kape

Uz rektora Bjelišta, prorektore, dekane i prodekane te bivše rektore Sveučilišta u Zagrebu, svečanosti je, kao izaslanica Predsjednika Republike, nazočila njegova savjetnica za ljudska prava i civilno društvo Ankica Marinović, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa predstavljala je državna tajnica Ivana Mrkonjić, a Grad Zagreb dogradonačelnica Jelena Pavičić Vukičević.

U skladu s novim protokolom svečanih promocija koji se primjenjuje zadnje dvije godine, novopromovirani doktori znanosti bili su odjeveni u svečane odore (toge) i akademske kape, a simbolično su u to visoko akademsko zvanje ušli prebacivanjem kičanke (cofleka) na kapama s lijeve na desnu stranu.

Promocija je završila intoniranjem akademske himne "Gaudeamus igitur", a svečanost će se nastaviti u 17 sati u Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, gdje će biti održana vrtna zabava kojom će se obilježiti početak nove akademske godine.(hina/metro-portal)

12.09.2010. 14:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh