« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
SAVJETI

Proljetni umor - što je to i kako ga se riješiti

Proljetni umor, zapravo je osjećaj pojačanog umora koji se javlja u rano proljeće, tijekom ožujka. Taj se osjećaj proteže i u travnju te polako nestaje s dolaskom toplih dana u svibnju.

S proljećem dolazi i umor
S proljećem dolazi i umor (Shutterstock)
Više o

proljeće

,

vrijeme

,

proljetni umor

,

savjeti

Proljeće je vrijeme kada se organizam priprema na veće aktivnosti tijekom lijepih dana i na neki način budi iz svojevrsnog zimskog mirovanja. To je i idealno razdoblje tijekom kojeg je najbolje posegnuti za nekim od gotovih preparata vitamina, minerala ili nadopuna prehrani.

U vrijeme prepunih hladnjaka, dućana, samoposluživanja, restorana koji nude sve ono što se poželjeti može, kako je danas uopće moguće govoriti o prehrambenim nedostacima? U biti, ne radi se o problemu količine ili kvantitete, već vrijednosti ili kvalitete onoga što pod pojmom "hrana" unosimo u svoj organizam.

Manjak kvalitete

Prema nekim istraživanjima i statističkim pokazateljima, količina hrane i njena kalorijska vrijednost koju svakodnevno unosimo u naš organizam više je nego dovoljna za zadovoljenje energetskih potreba, a često puta i višestruko premašuje dnevni "utrošak".

Međutim, hrana koju u prosjeku svakodnevno konzumiramo po svom je sastavu nutritivno siromašna i nedovoljno kvalitetna za održavanje našeg tijela u ovom pojačanom ritmu svakodnevice.

Hranimo se jelima koji su sve bogatija masnoćama i šećerima (gotovo redovito "skrivenima") i koja sadrže previše soli, malo prehrambenih vlakana, previše proteina životinjskog podrijetla i premalo mahunarki.

No često se puta događa da slijedeći slijepo "idealne" dijete, dovedemo svoj organizam u stanje nedostatne količine esencijalnih tvari. 

Pod pojmom esencijalnih tvari podrazumijevaju se one tvari koje naš organizam nije u stanju proizvesti, već ih moramo unijeti izvana putem hrane jer su neophodne za normalno funkcioniranje našeg metaboliza - izmjene tvari.

U esencijalne tvari ubrajaju se vitamini i minerali, neke aminokiseline (sastavni dijelovi proteina) i pojedine masne kiseline.

Kako se riješiti proljetnog umora

Nakon savjetovanja s liječnikom, odaberite proizvod koji sadrži čitavu paletu vitamina i minerala općenito će dobro doći u stanjima umora, emotivne napetosti i stresa.

Uz to ne smijemo zaboraviti još jedan lijek protiv proljetnog umora, a to je tjelesna aktivnost i boravak na zraku i suncu. Zrak i sunce potaknut će lučenje hormona dobrog raspoloženja i sintezu vitamina D, te će nam, uz pravilnu prehranu, pomoći u rješavanju ovog sezonskog problema. 

Piše: Doc. dr. sc. Donatella Verbanac
22.03.2016. 15:38:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh