« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 sati i 35 minuta
ZANIMLJIVO

Proljetna namirnica koje je superhrana

Priča kaže da medvjed, kada se probudi iz zimskog sna, prvo po šumi traži srijemuš ili medvjeđi luk kako bi očistio crijeva i regenerirao se nakon mjeseci hibernacije, a tek potom traži drugu hranu

Odličan i zdrav, ali pazite od koga kupujete!
Odličan i zdrav, ali pazite od koga kupujete! (Arhiva)
Više o

superhrana

,

medvjeđi luk

Medvjeđi luk, koji mnogi nazivaju superhranom, bio je u središtu pozornosti posebno od početka pandemije covida zbog svojih blagodati.

Poznat i kao divlji bijeli luk, bere se u proljeće kada počne listati, pa sve do cvjetanja početkom ljeta.

Najbolje ga je jesti svježeg - koristi se u raznim salatama, ali i u juhama te jelima od povrća. Osim toga, dobar je konzervans - stavlja se na meso kako bi duže trajalo.

Prženjem gubi većinu svoje oštrine, ali mu se aroma tada pojačava.

Bogat je biljnim proteinima, korisnim aminokiselinama te raznim vitaminima. Zbog visokog sadržaja vitamina C - oko 100 mg na 100 g svježeg lišća - i fitoncida (prirodnih antibiotika), smatra se antivirusnom biljkom.

Srijemuš također sadrži vitamine B skupine, provitamin A (beta-karoten) i mineralne soli koje održavaju kiselo-baznu ravnotežu u tijelu, normaliziraju metabolizam vode i soli te su korisni za endokrini, živčani i probavni sustav. Sadrži i kalcij, kalij, željezo i jod.

Stručnjaci kažu da ova biljka čisti krvne žile, snižava kolesterol i normalizira krvni tlak. Trebali bi ga konzumirati oni koji pate od proljetnog nedostatka vitamina i slabog apetita. Odličan je za poboljšanje funkcije crijeva, a listovi imaju protuupalna svojstva.

No, ako niste baš sto posto sigurni da to znate ubrati sami, kupite na placu - sigurnije je.

19.03.2025. 13:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh