« Knjiga
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
KNJIGA

Projekt 'Ključ do znanja'

Projekt 'Ključ do znanja' u ovoj godini obilježava 10 obljetnicu postojanja. Kako je cilj projekta promocija čitanja, organizirane su nove radionice kojima se kreće u ovu slavljeničku godinu

Kluč do znanja
Kluč do znanja (Arhiva)
Više o

knjige

Projekt KLJUČ do znanja provodi se u Knjižnici Dugave na Odjelu za djecu i mladež od srpnja 2011.g. Namijenjen je djeci vrtićke dobi, učenicima osnovnih i srednjih škola.

Klub ljubitelja čitanja je KLJUČ koji otvara vrata maštovitog, tajanstvenog i uzbudljivog svijeta knjiga, a na koncu dovodi do spoznaje, znanja i razumijevanja svijeta u kojem živimo.

Aktivnosti koje provodimo u okviru projekta su: RIZNICA RECENZIJA (prikupljanje recenzija, postavljanje izložbi ulomaka iz recenzija uz crteže, odnosno ilustracije omiljenih junaka ili scena), NAGOVOR NA ČITANJE (razni dovitljivi načini poticanja na čitanje),  KNJIGOZEMLJE (u kojima potičemo inovativne pristupe analizi književnih djela), ČITAJ I BUDI INformiran (recenzenti i književnik/ca  čije djelo recenziraju u studiju HRT- a u emisiji "Školski sat" tijekom 2014 - 2018), KLUB MAJJIKU (okuplja ljubitelje japanskih animea i mangi), BACI PRIČU (pričanje priča uz pomoć ilustriranih kockica), te akcija ČITOMAT (u kojoj se nude različiti načini čitanja, kao npr. čitanje pod ručnim lampama, čitanje s plišancima, Likovnica - čitanje slikovnica i crtanje po uzoru na poznate likovne umjetnike).     

Riznica recenzija

Projekt je započeo Riznicom recenzija, prikupljanjem recenzija knjiga svih rodova, vrsta i podvrsta, čak i obveznih školskih lektira koje smo onda s vremenom postavili  na web stranice knjižnice. S vremenom smo prikupili i desetke recenzija filmova, stripova, animea i mangi, do sada ukupno 275 recenzija od 57 recenzenata.

Osnovne smjernice za pisanje recenzija možete pronaći na web stranici knjižnice uz fotografije članova KLJUČ -a,  ovdje donosimo kratki sažetak tih smjernica: napišite ukratko sadržaj knjige ne otkrivajući ga potpuno, a posebno ne završetak, potom napišite što opširnije svoja razmišljanja o pročitanom iznoseći pozitivne i/ili negativne kritike, ili najjednostavnije rečeno - pišite o tome zašto vam se knjiga sviđa ili ne sviđa. Svakako nas potražite na web stranicama pod Projekti - KLJUČ do znanja - Nagovor na čitanje (pročitajte opširnije upute kako biste otklonili dvojbe ako ih imate ili nas slobodno kontaktirajte na priloženi mail knjižnice ili kontakt osobe).

Nagovor na čitanje

Na Nagovoru recenzenti čitaju svoje recenzije, razgovaraju o knjigama i pogodnostima učlanjenja u KLJUČ, predstavljamo nove knjige prezentacijama i prigodnim izložbama, snimili smo i intervju s mlađim i starijim recenzentima kojeg koristimo u svrhu promocije čitanja, a novijim VIRTUALNIM NAGOVOROM pod nazivom KNJIGOIZOLACIJA  izdvajamo najbolje rangirane knjige s mnogobrojnih polica Goodreadsa koje se mogu pronaći i na policama Knjižnica grada Zagreba za djecu i mladež s ciljem da nam se pridružite u stvaranju posebnih VIRTUALNIH POLICA koje ćete vi urediti svojim omiljenim knjigama s najmanje deset naslova. Popise pošaljite poštom ili e-poštom: majda.bakic@gmail.com ili ih donesite u knjižnicu, a isto vrijedi i za vaše recenzije.

Više informacija možete pronaći na web stranicama Knjižnica grada Zagreba, na stranici Knjižnice Dugave potražite Projekte, te unutar njih pojedine radionice.

18.01.2021. 14:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh