« Iza ogledala
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
HLADNI RAT

Projekt Horizon - američka baza na Mjesecu

Na godišnjicu slijetanja na Mjesec deklasificirani su svi tajni dokumenti o projektu Horizon, američkoj bazi na Mjesecu koja je trebala zaživjeti krajem šezdesetih

Projekt Horizon trebao je koštati 8 bilijuna dolara
Projekt Horizon trebao je koštati 8 bilijuna dolara (Screenshot)
Više o

SAD

,

baza na Mjesecu

,

projekt Horizon

,

kolonizacija Mjeseca

Baza na Mjesecu san je američke vojske od sredine pedesetih godina, pokazuju dokumenti o projektu Horizon koji su ovih dana, na 45. godišnjicu slijetanja na Mjesec deklasificirani, što je utišalo neke teorije zavjera.

Službeni dokument projekta predstavljen je Ministarstvu obrane 8. srpnja 1959. godine, a sadržavao je precizno nacrtane i objašnjene elemente projekta - izgradnju svemirske stanice koja bi služila za opskrbu i transport ljudi, izgradnju baze na Mjesecu i mreže komunikacijskih satelita koji bi omogućili nesmetan protok informacija. Glavni strateg projekta bio je, jasno, Wernher Von Braun, nacistički genije koji je svoje ideje za razvoj raketa nakon rata preselio Amerikancima.

>> ESA će isprintati bazu na Mjesecu? >>

Cijela priča bila je zamišljena kao sredstvo nadzora nad Rusijom, koja je u jeku hladnog rata lansirala Sputnik 1 4. listopada 1957. godine i natjerala Ameriku u paniku. Gotovo dvije godine Amerikanci su smišljali odgovor, paralelno razvijajući civilni i vojni svemirski program. 

>> Rusi žele veliku bazu na Mjesecu >>

Baza na Mjesecu trebala je biti napravljena od čeličnih cilindara dužine 6 metara i promjera od tri metra koji bi bili međusobno povezani tunelima, uz dvije manje nuklearne elektrane koje su trebale osiguravati potrebnu energiju. 

Podaci o troškovima su fascinantni - trebalo je potrošiti 6 milijardi ondašnjih dolara (8,2 bilijuna sadašnjih dolara) kako bi se do prosinca 1965. lansiralo sveukupno 145 raketa Saturn I i II koje su u svemir trebale ponijeti preko 200 tona tereta, sve kako bi u travnju 1965. dvoje ljudi na Mjesecu počelo sklapati bazu za posadu od 12 ljudi.

No, kako kaže službena povijest, od svega nije bilo ništa i prvi čovjek na Mjesecu bio je Neil Armstrong u misiji Apollo 11 20. srpnja 1969. ... ili?

>> Apollo 11 snimio bazu na Mjesecu? >>

22.07.2014. 11:25:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh