« Film
objavljeno prije 2 godine i 6 mjeseci
KINOTEKA

Program Povratak u klupe

Program Povratak u klupe nastavlja se pričama o izlasku iz zone komfora: u Novitetima plivat će se s Murinom, istražavati Ljubav oko svijeta i ulaziti u ludu akciju s Jamesom Bondom...

Povratak u klupe u Kinoteci ;)
Povratak u klupe u Kinoteci ;) (Arhiva)
Više o

filmovi

,

Kinoteka

Program Povratak u klupe nastavlja se pričama o izlasku iz zone komfora i svakodnevnim pobunama. Otvara ga Buntovnik bez razloga, klasik američke kinematografije Nicholasa Raya u kojem je James Dean svojim antologijskim nastupom savršeno utjelovio adolescentsku tjeskobu svoga desetljeća.

Unutar ciklusa gledat će se i Sirovo, urnebesnu kombinaciju strave, crnog humora i priče o odrastanju u režiji Julije Ducournau, nedavno nagrađene i Zlatnom palmom za Titane (2021). Priča je to o vegetarijanki koja nakon rituala inicijacije na fakultetu otrije vrlo specifičnu žudnju za sirovim mesom.

Ciklus zaključuje Ostani uz mene, rado gledani film Roba Reinera, koji se drži za jednu od najuspješnijih ekranizacija proze Stephena Kinga. Natopljena sjetom, nostalgijom i izvrsnim omjerom humora, neizvjesnosti i drame, ova priča o potrazi za tijelom nestalog dječaka krajem ljeta 1950-ih prometnula se u klasik filmova o odrastanju, koji i dalje pronalazi nove obožavatelje među novim generacijama.

Noviteti: Za smrt nema vremena

Među Novitetima i dalje se istražuju različita lica privrženosti i zaljubljenosti u Ljubavi oko svijeta, sjajnom dokumentarnom filmu Anđele i Davora Rostuhara. Antoneta Alamat Kusijanović u Murini uvodi nas u emocionalni vrtlog odrastanja na mediteranskom jugu, dok Florian Zeller u Ocu predstavlja intenzivnu i dojmljivu priču o raspadu identiteta, koju nećete lako zaboraviti.

Tjedan zaključuje Za smrt nema vremena, dugoočekivani nastavak franšize o agentu s dozvolom za ubojstvo, koja je od 2008. godine uspješno osvježena kreativnim angažmanom vrhunskih filmaša i karizmatičnim Danielom Craigom u glavnoj ulozi. Režiju ovog nastavka potpisuje hvaljeni Cary Joji Fukunaga (True Detective, Beasts of No Nation), a impresivnoj glumačkoj postavi priključio se i Oscarom nagrađeni Rami Malek.

 

 

Kultni petak: Razuzdane navijačice

Kultni petak poseban je program kina Kinoteka namijenjen filmofilima pustolovna duha čiji je filmski ukus otvoren egzotičnom i provokativnom filmskom izrazu. Novu sezonu ovog programa otvorit će Razuzdane navijačice, drive-in klasikom 1970-ih koji je režirao Jack Hill, veteran rubnih žanrova kojeg je Quentin Tarantino nazvao „Howardom Hawksom eksploatacijskog filma". Hill se tijekom 1960-ih i 1970-ih okušao u nizu popularnih eksploatacijskih žanrova: Coffy (1973) i Foxy Brown (1974) proslavili su Pam Grier, a zbog usmjerenosti na ženske likove njegovi se filmovi sve češće čitaju u feminističkom ključu.

Njegove Razuzdane navijačice govore o studentici koja se infiltrira u grupu navijačica sveulišta kako bi razotkrila eksploataciju žena u suvremenom društvu, no uskoro shvaća da se problem nalazi drugdje. Riječ je o zločestom camp ostvarenju, u kojem Hill koristi društveni angažman kao ispriku za eksploataciju - u najboljoj tradiciji američkog B-filma 1970-ih.

Zelena akcija: Okolišni rasizam

Zelena akcija priprema projekciju i panel-diskusiju na temu okolišnog rasizma, koja će se održati u utorak, 28. rujna u 20 sati. Sastoji se od projekcije intrigantnog dokumentarnog filma Poštanski broj preživljavanja redateljice Judith Helfand, nakon koje slijedi diskusija s gostima. Ulaz na film je slobodan, uz obvezno preuzimanje ulaznice na blagajni.

Praktične informacije

Filmove iz ciklusa Povratak u klupe i Kultni petak pogledajte uz Filmski pokaz, nove rute do vašeg starog mjesta u kinu! Više o svemu saznajte ovdje.

Sukladno važećim protuepidemiološkim mjerama, broj posjetitelja u kinu dodatno je smanjen, stoga vas pozivamo da svoje ulaznice osigurate na vrijeme. O mjerama koje smo poduzeli kako bismo posjetiteljima i zaposlenicima omogućili što sigurnije uživanje u programima kina Kinoteka pročitajte ovdje.

Ulaznice je moguće kupiti online na www.ulaznice.hr, www.kinokinoteka.hr ili svakodnevno u radno vrijeme blagajne kina. 

28.09.2021. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh