« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
ZDRAVE KOSTI

Program Desetljeća kosti i zglobova

Središnji događaj bit će Dan artritisa 12. listopada kada će se održati na Cvjetnom trgu događanje za građane

Kostur
Kostur (Shutterstock)
Više o

kosti

,

leđa

,

zglobovi

,

putopis na kvadrat

Sedmu godinu za redom Hrvatski nacionalni odbor "Desetljeća kosti i zglobova" u suradnji sa stručnim društvima Hrvatskog liječničkog zbora, zdravstvenim ustanovama i udrugama bolesnika organizira tijekom listopada diljem Hrvatske niz događanja vezanih uz bolesti i ozljede kostiju i zglobova s kojima se danas bori polovica osoba iznad 65 godina starosti.

Koordinator Nacionalnog odbora akademik Marko Pećina ističe kako je cilj tih aktivnosti povećati znanje o mišićno-koštanim bolestima i ozljedama, ohrabriti bolesnike da brinu o svom zdravlju te promovirati ekonomsku opravdanost prevencije i liječenja bolesti kostiju i zglobova.

>>Vitamin D dobar je za bol u leđima

Degenerativne bolesti zglobova zbog starenja svjetske populacije postaju sve veći problem za pojedinca i društvo i čine 50 posto kroničnih tegoba u ljudi iznad 65 godine života, ističe akademik Pećina. Polovica žena iznad 50 godina doživjet će osteoporotski prijelom zbog smanjenja gustoće kostiju, pri čemu prijelom kuka vrlo često završava fatalno.

Stručnjaci navode da postoji više od 100 različitih oblika upalnih bolesti muskuloskeletalnog sustava, pri čemu je reumatoidni artritis u djece i odraslih najznačajniji uzrok invalidnosti.

Velike poteškoće izazivaju i bolna križa, problem koji se javlja u srednjoj životnoj kod radno aktivne populacije i tijekom života zahvati čak 80 ljudi. U visoko razvijenim državama svijeta bolna križa su drugi najčešći razlog posjete doktoru (iza respiratornih infekcija) i drugi najčešći uzrok izostanka s posla.

>>Bolove u zglobovima treba ozbiljno shvatiti

Ovogodišnji program "Desetljeća kosti i zglobova" donosi niz stručnih skupova i tribina za građane u više gradova. Središnji događaj bit će Dan artritisa 12. listopada kada će se održati na Cvjetnom trgu događanje za građane, ali i stručni skup u organizaciji Hrvatske lige protiv reumatizma u KB Sestara milosrdnica. Tijekom rujna i listopada održat će se, među ostalim, simpozij o ortopedskim pomagalima u Tuheljskim toplicama, Drugi kongres o liječenju boli te više stručnih predavanja za građane.

"Desetljeće kosti i zglobova" (Bone and Joint Decade) Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 2000. godine, dok je Hrvatski nacionalni odbor Desetljeća kosti i zglobova" osnovan 2004. godine.(hina/metro-portal)

30.09.2010. 08:33:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh